Loading...

Държавата и търговските вериги заедно ще следят за спазване на противоепидемичните мерки

Държавата и търговските вериги заедно ще следят за спазване на противоепидемичните мерки

Държавата и търговските вериги заедно ще следят за спазване на противоепидемичните мерки, за да няма струпване на хора пред и в магазините. Това стана ясно по време на брифинг в Министерство на икономиката след среща на министър Лъчезар Борисов и главен държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с представители на хранителните и търговските вериги.

Сектор “Търговия”, с изключение на моловете, продължава да работи. Бизнесът е поел ангажимент за плътно спазване на противоепидемичните мерки. „За нас най-важно е здравето на хората, от които пък зависи и икономиката”, каза министър Борисов.

Той подчерта, че голяма част от веригите са реорганизирали своята дейност, като се използват повече дезинфектанти, има проверки на входовете, а за целта са назначили повече служители за охрана. Ще има и по-силен пропускателен режим, а МВР ще съдейства с опашките и струпванията пред магазините. Някои от обектите са удължили и работното си време.

По думите на икономическия министър от Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще се присъединят към екипите на МВР, РЗИ и пожарната в следенето на това дали се спазват всички мерки, а за хранителните вериги ще има и представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Борисов допълни, че се очаква и помощ от Министерството на труда, като вече са проведени разговори със социалния министър да бъде осигурена допълнителна работна ръка през Бюрата по труда.

Доц. Ангел Кунчев апелира към потребителите мерките да се спазват и хората да не се струпват. „Ще съдействаме с екипи от 4 служби за натрупванията. Важно е хората да имат съзнанието да се пазят“, допълни той.

Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев коментира, че ще осигурят безопасността на клиентите и подкрепят мерките на оперативния щаб.

Споделете