Loading...

Държавата подготвя мерки за намаляване на цените на горивата

Държавата подготвя мерки за намаляване на цените на горивата

Държавата подготвя мерки за намаляване на цените на горивата. Това стана ясно на съвместен брифинг на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на енергетиката Росен Христов. Днес са стартирали преговори с представители на компаниите „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“, които в следващите дни продължават в рамките на експертна работна група, чиято цел е да се оптимизират възможно най-много производствените и логистичните процеси, за да се достигне максимално ниска цена за крайните потребители.

„Намаляването на цените на горивата е тема, по която работим буквално от първия ден на правителството“, заяви министър Никола Стоянов.

„Във всички разговори с бизнеса и синдикатите растящите цени на горивата бяха поставяни като основен проблем пред конкурентоспособността“, изтъкна по време на брифинга министър Росен Христов.

Инфлацията в България за първото полугодие е била 17,2%, което ни нарежда на едно от първите места в ЕС по този показател. Няма как тази тенденция да се преодолее с държавни помощи, защото това само ускорява инфлационните процеси. Затова и ние като правителство променяме подхода на действие – като търсим как крайната цена да бъде по-добра за потребителите, стана ясно още от думите на двамата министри. И докато за физическите лица има все пак подкрепа от държавата с отстъпката от 25 ст. на литър, за бизнеса няма никаква помощ.

Горивата са основен фактор за формирането на крайните цени на всички стоки, защото логистиката е основен компонент от тях. Всяко домакинство всеки ден плаща пряко и косвено високите им цени. Затова в най-кратки срокове ще бъдат търсени всички механизми за постигане на конкретни резултати в усилията за намаляване на цените на горивата.

Споделете