Loading...

Емил Караниколов: Консултативният съвет по Закона за горивата ще обсъди детайлно секторния анализ, извършен от КЗК

Емил Караниколов: Консултативният съвет по Закона за горивата ще обсъди детайлно секторния анализ, извършен от КЗК

Консултативният съвет за сътрудничество между държавните органи и лицата осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, е органът, който ще регламентира и предлага измененията на законодателството. В този процес ще включим всички заинтересовани страни, за да можем да създадем конкурентна среда. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг, свързан с направения от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизел.

Икономическият министър подчерта, че всички направени предложения ще бъдат подложени на оценка на въздействието и ще бъдат изпратени предварително на КЗК, за да се изчистят всички спорни моменти.

По време на брифинга Симо Симов от Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива връчи на министър Караниколов предложения за изменения на Закона, изработен от специалисти и адвокати. „Целта е повече играчи да остават на пазара и Законът да е в полза на потребителите и икономиката”, поясни той. По думите му част от предложенията касаят по-добри условия за регистрация в бранша. Те са свързани с премахване на тежките ограничения за големите банкови гаранции, които да останат валидни само за фирмите, които се занимават с производство, с внос и износ. За малките търговци да е налице уставен капитал от 20 000 лева, но без банкови гаранции. Големият проблем според него е в дистрибуцията на едро, където е бил заложен капитал от 1 млн. лв. и банкова гаранция от 500 хил. лв. Тази сума по тяхно предложение е запазена само за производители и вносители, а банковата гаранция и капитал, касаещи вътрешната дистрибуция, да е намалена на 100 хил. лв. По предложение на Сдружението ведомствените бензиностанции също ще имат облекчен режим, а земеделците ще могат да купуват горива, но не и да продават.

В заключение министър Караниколов сподели, че очаква подобна инициатива от всички заинтересовани страни

Споделете