Loading...

Емил Караниколов: Постигането на Споразумението за свободна търговия с Нова Зеландия до края на Българското председателство е приоритет за нас

Емил Караниколов: Постигането на Споразумението за свободна търговия с Нова Зеландия до края на Българското председателство е приоритет за нас

Един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС е приемането на Насоки и стартирането на преговорите за Споразумението за свободна търговия с Нова Зеландия и Австралия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с извънредния и пълномощен посланик на Нова Зеландия в България Грегъри Майкъл Андрюс.

„Разглеждаме Нова Зеландия като важен партньор и съюзник в Азиатско-тихоокеанския регион, с когото споделяме общи ценности и имаме близки позиции по редица актуални въпроси“, увери министър Караниколов. Двамата изразиха мнение, че са необходими съвместни усилия за увеличаване на двустранния стокообмен и насърчаване на инвестиционното сътрудничество, които понастоящем не съответстват на възможностите на двете страни. В това отношение следва да се работи по-активно за разширяване на двустранните връзки при отчитане на инвестиционни възможности на новозеландския корпоративен сектор и засиления потенциал на България като част от единния пазар на ЕС. Министър Караниколов бе категоричен, че един от начините за задълбочаване на търговско-икономически взаимоотношенията е организирането на бизнес форуми между двете страни.

Според предварителните данни за 2017 г. взаимният стокообмен с Нова Зеландия се свива с около 15% спрямо предходната година. Българският износ за страната се понижава с 34%, което отразява спад при голяма част от водещите в последно време позиции в експортната листа с изключение на хлебарските продукти, чиито продажби се увеличават над 3 пъти, и слънчогледовите семена, отбелязали ръст от 39%. Вносът от Нова Зеландия се свива незначително с малко под 3% през 2017 г., след като съществения спад при доставките на меса от дребен рогат добитък (-45%) е почти изцяло компенсиран от ръст при покупките на вина (+19%), а останалите водещи стокови групи като цяло запазват стойностните си обеми от предходната година.

Свързана медия

Споделете