Loading...

Фирми от Корея и Бавария ще търсят партньорства с малки и средни предприятия у нас

Фирми от Корея и Бавария ще търсят партньорства с малки и средни предприятия у нас

Бизнес делегации от корейски и баварски фирми ще посетят България, за да проучат възможностите за установяване на търговски партньорства с български малки и средни предприятия. Това договори министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с изпълнителния директор на организацията на европейските малки и средни предприемачи SME Europe д-р Хорст Хайц и президента на директорския борд на организацията Надежда Нейнски, в която участва и президентът на Корейския изследователски и иновационен център – Европа г-н Ги Уон Он в Брюксел. Министър Лукарски е в Брюксел за участие във форум на тема „Фонд за модернизация“ съгласно Пакета „Климат-енергетика“ до 2030 г.

На срещата бе обсъден потенциалът на малките и средни предприятия в България за позиционирането им като конкурентни играчи на международните пазари. Въпреки успешните практики на част от тях, основен проблем пред реализацията им зад граница остава ограниченият достъп до тези пазари. Интернационализацията на българските предприятия е сред очертаните приоритети в работата на Министерство на икономиката. По думите на министър Лукарски родното производство има традиции и добри практики в много сектори, а иновационният потенциал е определящ фактор в създаването на висока добавена стойност. По този начин част от предпоставките за успешно представяне на българските предприятия на международните пазари са налице.

„Осигуряването на директен контакт с потенциални партньори е ключово и се надявам, че осъществяването на тези посещения ще постигне конкретни резултати“, допълни министър Лукарски. Той поясни, че на срещата от страна на Корея са очертани възможности за съвместни проекти в автомобилната индустрия и сектор дигитални технологии.

Споделете