Loading...

Фирми от Северен Рейн-Вестфалия ще търсят български партньори на икономически форум

Фирми от Северен Рейн-Вестфалия ще търсят български партньори на икономически форум

Българо-германски икономически форум ще бъде проведен в провинция Северен Рейн-Вестфалия през втората половина на тази година. Това се договориха министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на икономиката, енергетиката, промишлеността, средното съсловие и занаятчийството на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия Гарелт Дуин на среща в рамките на работното посещение на министър Лукарски в провинцията. Министър Лукарски посочи пред своя колега, че основните приоритети на правителството са стабилизиране на икономическата и политическата среда и стимулиране на българския бизнес и по-конкретно на малките и средни предприятия. В контекста на тези усилия, проведените от министъра срещи дават положителни сигнали за засилване на търговско-икономическите връзки между България и Северен Рейн-Вестфалия.

Икономическият форум във федералната провинция ще бъде под патронажа на министър Лукарски и министър Дуин. Събитието ще помогне за установяването на директен контакт на фирми в конкретни браншове, които са традиционно силни за страната ни, като производството на части за автомобили и текстилната промишленост. Към тези и други браншове бе заявен интерес от немски компании за реализиране на инвестиции в България по време на посещението на министър Лукарски. Двамата министри определиха отговорните лица за организиране на форума, след който потенциалните германски инвеститори ще посетят България. “За нас е важно да начертаваме цели, които водят до конкретни резултати и вярвам, че такова събитие ще допринесе за това”, посочи министър Дуин.

По време на посещението министър Лукарски взе участие в Годишното събрание на Съюза на представителите на търговията на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Съветът е един от най-важните работодатели не само във федералната провинция, но и в Германия, с над 100 000 фирми, които осигуряват заетост на над 750 000 човека. Това го превръща в трета икономическа сила в провинцията, която реализира ¼ от оборота на търговията на дребно в цялата страна. Провинцията е и най-големият външнотърговски партньор на България от страна на Германия.

На събранието присъстваха министърът на финансите на Северен Рейн-Вестфалия д-р Норбърт Валтер – Бориянс, както и кметът на Дюселдорф Томас Гайзел и зам.-кметът Фридрих Концен. В присъствието на членовете на Съвета министър Лукарски проведе активна дискусия, която в контекста на винарското изложение ProWein, на което участват 25 изложителя от България, представи възможностите за осъществяване на търговски партньорства с България, особено в традиционни производства като винарството.

Участниците в събранието имаха възможността да опитат подбрани български вина, които бяха осигурени от българските изложители на форума ProWein. „Форматът на събранието на Съвета е изключителна възможност за популяризиране не само на българските вина, но и на България като перспективен партньор за Северен Рейн-Вестфалия“, заяви министър Лукарски на срещата. Той допълни, че именно представителите на търговията на дребно са целевите партньори за страната ни.

Споделете