Loading...

Френски компании имат намерение да инвестират в разкриване на производства в България

Френски компании имат намерение да инвестират в разкриване на производства в България

Френската компания Recife (Ресиф) е готова да инвестира в придобиването на кожарска фабрика в България. Това стана ясно от среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски със собственика на марката Стефан Арнал днес в Париж. Recife произвежда луксозни кожени изделия и аксесоари за цял свят – калъфи, колани, чанти, визитници и др. Компанията има предприятия във Франция и Испания, а в момента проучва фабрика “Пролет” в Димитровград.

„Искаме да разширяваме своята дейност с инвестиции в Европа, където можем по-лесно да следим производството и качеството“, заяви Стефан Арнал. Това е и основната причина да се насочат към България, а не към Китай и други страни от Азия, където работната ръка вече не е евтина.

На срещата министър Лукарски изтъкна, че България може да предложи добре обучени кадри и високо качество в кожарската индустрия. Recife са готови да възложат и на други български предприятия да бъдат подизпълнители за детайли към продукцията им – ципове, дръжки, щампи и др.

Министър Лукарски възложи на изпълнителните директори на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева, които също присъстваха на срещата, да проучат възможностите кои наши фабрики могат да отговорят на изискванията на компанията.

Стефан Арнал изрази своите очаквания, че стъпването на Recife в България ще привлече и други големи френски производители на кожени изделия.

Още една френска компания заявява интерес за инвестиране в България. Това е Декатлон, която обмисля инвестиция в производството на спортни стоки у нас. Това стана ясно на среща на министър Лукарски с регионалния мениджър на компанията, който отговаря за България г-н Франк Блуменфелт. Декатлон ще търси български партньори за производството на спортни стоки като велосипеди, раници, спални чували и каски. Компанията предвижда да отвори и два нови магазина – в Бургас и в София. По думите на регионалния мениджър България е привлекателна за инвестиции, икономиката е стабилна, а данъците благоприятни.

Споделете