Loading...

Гърция е в топ 3 по размер на преките инвестиции в България

Гърция е в топ 3 по размер на преките инвестиции в България

Гръцкият бизнес има интерес към Югозападна България, заради близката локация и допълнителните възможности, които страната ни може да предложи. Това стана ясно по време на среща между заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, кметът на Сандански Кирил Котев и Минко Герджиков, изпълнителен директор на Гръцкия бизнес съвет в България. По време на нея бе представен общинският проект за обособяване на индустриална зона Сандански и бяха коментирани перспективите пред него.

„За последните десет години са отчетени 3.68 млрд. евро нетни преки чуждестранни инвестиции от Гърция, с което страната се нарежда на 3-то място по размер на преките инвестиции в България“, каза заместник-министър Манолев. Той подчерта, че България се стреми да предлага все по-добри условия, за да се насърчи тази тенденция. „В Министерството на икономиката е входиран проект за обособяване на индустриална зона в Сандански и държавата може да го подкрепи, ако има потенциал за навлизане на нови инвестиции в региона“, обясни Александър Манолев.

По време на срещата бе договорено да се организира българо-гръцки бизнес форум, на който да бъде представен проекта за индустриална зона Сандански и мерките за насърчаване на инвестиции в България. Според изпълнителният директор на Гръцкия бизнес съвет Минков Герджиков има интерес от страна на компании от южната ни съседка към този регион и като цяло към страната ни, защото можем да предложим близка локация до родината им и същевременно достъп до единния европейски пазар.

Споделете