Loading...

Главният секретар на Министерство на икономиката Владимир Туджаров връчи сертификат за инвеститор клас А на VOSS Automotive България

Главният секретар на Министерство на икономиката Владимир Туджаров връчи сертификат за инвеститор клас А на VOSS Automotive България

С днешната инвестиция на VOSS Automotive България само за последната година в страната са открити заводи за над 1 млрд. лв. Това заяви главният секретар на Министерство на икономиката Владимир Туджаров пред ръководството на VOSS Automotive България по време на официалната церемония по откриване на производствения център на компанията. На събитието присъстваха Томислав Дончев – заместник министър-председател, д-р Томас Рьотиг – главен изпълнителен директор на VOSS Аutomotive, Ромалд Вайс – изпълнителен директор на VOSS Аutomotive България и Кай Уве Ото – вицепрезидент на VOSS Аutomotive.

По време на церемонията Владимир Туджаров и Томислав Дончев връчиха сертификат за инвеститор клас А по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на компанията. През 2019 г. по ЗНИ са издадени 26 сертификата (двадесет и един за клас А, пет за клас Б). Общо предвидените инвестиции възлизат на 396.886 млн. лв. и се очаква разкриване на 2589 нови работни места. Девет от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги. Отчита се увеличение броя на инвестициите в аутомотив сектора, като в момента в България оперират 250 фирми.

Владимир Туджаров изтъкна, че България се утвърждава като водеща дестинация за привличане на инвестиции в региона, особено в сферата на високотехнологични производства. „Реализацията на проекта на VOSS Automotive България за 15 млн. евро, който е създал нови 130 висококвалифицирани работни места, като до края на 2020 се очаква те да достигнат 750 е поредното доказателство за това“, подчерта Туджаров.

VOSS Automotive GmbH е част от холдингова корпорация група VOSS, която в базирана във Виперфюрт, Германия. Фирмата има дългосрочни партньорства с компании от автомобилния сектор сред които BMW, VW, Audi, Ford и много др. Оборотът на VOSS надхвърля 625 млн. евро, като в компанията работят над 6000 служители. В България компанията ще произвежда компоненти за автомобилната индустрия, фокусирани изключително върху леки автомобили.

Свързана медия

Споделете