Loading...

Голям интерес на германски инвеститори към Индустриална зона Божурище

Голям интерес на германски инвеститори към Индустриална зона Божурище

“Привличането на ключова инвестиция като BHTC в индустриална зона Божурище събуди интереса и на други немски инвеститори. Потенциалът е сериозен, имаме и предварителни заявки за инвестиционни намерения.” Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след среща с техническия директор на BHTC г-н Андреас Тойнер, която се проведе в рамките на визитата на министъра във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

“Първият етап на инвестицията ни беше успешно реализиран и вече сме в процес на производство. В края на миналата и началото на тази година заводът беше посетен и от представители на големите ни клиенти, които трябваше да лицензират производствената база в България като доставчик”, заяви г-н Тойнер. Той допълни, че компанията произвежда компоненти за климатични системи за водещи автомобилни марки като Мерцедес, БМВ, Фолксфаген, Сканиа, Волво, Шкода, Сеат.

По думите на г-н Тойнер инвестицията на BHTC се следи отблизо от всички големи партньори на компанията, като успешната реализация на проекта ще бъде ясна индикация за потенциала на България в контекста на плановете им за разширяване на производството. “Немските компании навлизат на пазари, където има установено и добре функциониращо присъствие на други компании, какъвто е случаят с Мексико, например. В този смисъл вярвам, че BHTC ще е първият, но не и последният инвеститор в зоната в Божурище”, допълни г-н Тойнер.

На срещата стана ясно, че вече са постъпили запитвания от други инвеститори към екипа на BHTC за възможностите, които предлага “Индустриална зона София-Божурище” и за развитието на тяхното производство в България. Една от компаниите, която проявява интерес работи в сферата на автомобилната индустрия, друга – в човешките ресурси и по-конкретно набирането на кадри за научноизследователска дейност.

След успешното стартиране на производството в момента в BHTC работят 90 човека, като до края на годината броят им ще нарасне до 200. Следващата година се очаква те да са 300, като паралелно ще бъде развиван и центърът за развойна дейност, която компанията изгради и в България. През втората половина на годината предстои представянето на доклад на BHTC за опита им в България пред големите им партньори, което ще бъде предпоставка за засилване на инвестиционния интерес. По думите на г-н Тойнер, определящо за привличането на чуждестранни инвестиции у нас е и усещането за стабилност, което е осезаемо след последните избори. “Тези фактори в комбинация с наличието на висококвалифицирани технически кадри и иновационен потенциал, в крайна сметка, сведоха избора ни до България от общо 8 страни в Източна Европа, които обсъждахме в началото, допълни Тойнер.

В рамките на посещението си министър Лукарски посети и базата на немското месопреработвателно предприятие, което е в процес на избор на подходяща локация за разширяване на производството си в Северна България. Компанията произвежда заготовки за хранителния бранш, като в момента задоволява пазарите в Германия, Испания, Унгария, Словения, Румъния и др. Плановете на компанията за изграждането на производствената база в България предвиждат първоначалното разкриване на 60 до 80 работни места, които в последствие ще нараснат до 130. Компанията планира да снабдява суровините си локално, което ще създаде допълнително работни места в сектор животновъдство. Логистиката също ще бъде реализирана от български компании, като по този начин ефектът от инвестицията ще се мултиплицира. Към момента не е взето решение за конкретна локация, но предстои посещение на ръководството на компанията с цел проучване на възможностите в Северна България. Продукцията от българската база ще бъде предназначена за износ.

Министър Лукарски изрази своята готовност да окаже подкрепа на потенциалните инвеститори в процеса на проучване, като посочи че има възможност да се определи персонален проджект мениджър от БАИ, който да съдейства по всички възможни начини за реализиране на проекта.

Уверение в това бе получено и от изпълнителния директор на БАИ Стамен Янев, който присъства на срещата. В нея взеха участие и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия Мариета Захариева, търговският представител във Франкфурт Румен Бонев и консулът Иван Йорданов.

Министър Лукарски посети и реномираното международно изложение за винени и спиртни напитки Pro Wein, на което тази година България е представена от 25 вино производители.Участието им е организирано от Изпълнителната Агенция за малки и средни предприятия и от Националната лозаро-винарска камара. На тазгодишното издание на изложението присъстват почти 6000 изложители от 50 държави.

Свързана медия

Споделете