Loading...

Инвестиции за над 70 млн. лв. стартират в Индустриалната зона – Костинброд

Инвестиции за над 70 млн. лв. стартират в Индустриалната зона – Костинброд

Инвестиции в размер на 70 млн. лв. стартират в Индустриалната зона – Костинброд. Това стана ясно по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в зоната. До момента в района на Костинброд частни компании са инвестирали над 200 млн. лв. и са създали стотици нови работни места.

Икономическият министър посети региона по покана на кмета на общината Трайко Младенов и се запозна с някои от проблемите на бизнеса в региона, както и плановете им за развитие.

„Включването на зоната в регистъра на индустриалните паркове в България ще даде възможност компаниите да ползват облекчен режим на административни процедури“, коментира министър Стоянов. По думите му в момента Министерството на икономиката и индустрията е в процес на изработване на Програма за развитие на индустриалните паркове в България. „Предвижда се тя да включва различни мерки за подкрепа, като от нея ще могат да се възползват единствено индустриални паркове, включени в регистъра“, подчерта министър Стоянов.

С нова инвестиция от над 10 млн. лв. гръцката компания „Интерион“ АД става единствен производител на течен шоколад „NuCrema“. Цялото количество от популярната марка ще се произвежда у нас и ще се изнася за други държави. Това стана ясно по време на среща на министър Никола Стоянов с ръководството на „Интерион“ АД. Компанията има намерение за нови инвестиции в развитие в Костинброд.

Инвестиция от 12 млн. лв. стартира и един от най-големите производители на врати, прозорци и щори не само в България, но и в Европа – „Ролпласт Груп“ АД. Това стана ясно по време на посещението на икономическият министър в завода на компанията. Той се запозна с процеса на производство и инвестициите в нови машини и техника. През последното десетилетие цялото производство на „Ролпласт Груп“ АД е изнесено в района на Костинброд, а компанията има силно присъствие на Балканския полуостров, но реализира експорт и за държави от целия свят.

„Близостта до София е била движещ фактор за съсредоточаване на толкова инвестиции в региона, но сега държавата и местната власт трябва да създадат повече предпоставки за балансирано развитие на региона“, коментира Никола Стоянов по време на среща с кмета на общината. Градоначалникът представи и новостартиращите инвестиционни проекти в региона, които на практика предвиждат създаването на нова индустриална зона в региона. Основен проблем остава недостигът на кадри, като бе договорено общината и министерството да си партнират в инициативи за популяризиране на възможностите, които предлагат работодателите в региона.

Споделете