Loading...

Испански компании с интерес за инвестиции и съвместни проекти у нас в автомобилния и ИКТ сектора

Испански компании с интерес за инвестиции и съвместни проекти у нас в автомобилния и ИКТ сектора

За период от 10 години износът на България за Испания се е увеличил със 73%, а последните години бележат рекордни стойности в историята на икономическото сътрудничество между двете държави. Това стана ясно по време на българо-испански бизнес форум, който се провежда днес в Мадрид. Събитието бе открито от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и се организира съвместно с Конфедерацията на испанските предприемачи (CEOE).

В периода 2017-2019 г. стокообменът с Испания надхвърля 2 млрд. евро годишно, като тези стойности бързо се възстановяват след Ковид-пандемията. Все още се очакват обобщените данни за 2022 г., но се очаква тя да надхвърли всички предходни с ръст в стокообмена от над 50%. “Данните показват сериозния потенциал, който имаме в много сфери. Испания е врата за Латинска Америка, а България може да бъде логистичен център както за Балканския регион, така и за Близкия изток“, подчерта министър Стоянов. Той акцентира на някои от секторите, които в последните години се развиват с бързи темпове в страната ни – информационните и комуникационни технологии, електроника, химическа промишленост, земеделие и др. „Сериозен потенциал за партньорство виждаме и в автомобилния сектор, който е добре развит и в Испания“, каза още икономическият министър. Към момента в 9 от 10 автомобила в Европа има части произведени в България, а секторът се развива с огромна скорост през последните 20 години, стана ясно от неговите думи.

Специално внимание бе отделено на индустриалните зони на България. „Страната ни има ниски нива на безработица, но тя е неравномерно разпределена между регионите. Затова ще инициираме създаването на нови индустриални зони в райони с по-голяма безработица, като това ще насърчи навлизането на нови инвестиции, а компаниите няма да срещат големи трудности с кадрите“, обясни министър Стоянов. Той подчерта обаче, че България има интерес към привличането на инвестиции, които ще дадат добавена стойност на икономиката ѝ. „Преминали сме етапа, в който важно е било количеството. Днес за нас най-важно е качеството. Затова търсим компании, които ще дадат добавена стойност и високи доходи на заетите в тях“, каза Никола Стоянов.

Испански компании с интерес за инвестиции и съвместни проекти у нас в автомобилния и ИКТ сектора

„Отношенията между нашите две държави са в много специален момент“, подчерта Ксиана Мендес, държавен секретар на Министерство на индустрията, търговията и туризма на Испания. Тя обърна внимание, че двустранният стокообмен отчита рекордни стойности и изрази увереност, че с повече подобни събития ще се постигнат още по-добри резултати. По думите ѝ България има стратегическо значение за Испания, което се е засилило още повече след началото на военния конфликт в Украйна. „С всички провеждани реформи, България става все по-интересна за чуждестранни инвестиции“ каза още Мендес.

Испански компании са разкрили над 3000 работни места в България, акцентира в изказването си посланикът на Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко. Повече от 25 хил. български ученици изучават испански език, а над 200 хил. наши сънародници живеят в Испания, стана ясно по време на форума. Това са сериозни предпоставки за насърчаване на икономическите връзки между нашите две държави, подчерта испанският дипломат.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че страната ни става все по-атрактивна за чуждестранни инвестиции и съвместни проекти, тъй като геополитическото ѝ положение може да я превърне в ключова логистична локация за възстановяването на Украйна, след края на военните действия.

Във форума участваха държавният секретар по търговия към Министерството на индустрията, търговията и туризма Ксиана Мендес, посланикът на Испания в България Н.Пр. Алехандро Поланко, генералният директор на Търговската камара на Испания Инмакулада Риера, генералният секретар на СЕОЕ Хосе Алберто Гонсалес Руис, както и представители на испански фирми от различни сектори на икономиката.

Споделете