Loading...

Италианските компании са в топ 4 на чуждестранните инвеститори у нас

Италианските компании са в топ 4 на чуждестранните инвеститори у нас

Министър Никола Стоянов обсъди с представителите на италианския бизнес проблемите, които срещат и плановете им за развитие в България

Преките чуждестранни инвестиции от Италия са на стойност от над 2.9 млрд. евро, което прави страната четвъртият най-голям инвеститор у нас. По предварителни данни на БНБ, само за 2022 г. италианските инвестиции са в размер на почти 200 млн. евро. Това стана ясно по време на среща от формат „закуска с инвеститори“ на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на италианския бизнес в България, която се проведе днес.

Италианските компании са в топ 4 на чуждестранните инвеститори у нас

„Италия е третият по големина търговски партньор на страната по отношение на износа и петият най-голям вносител у нас“, подчерта министър Стоянов. През първите единадесет месеца на 2022 г. стокообменът между България и Италия е на стойност 6.3 млрд. евро и нараства с близо 35%. Българският износ е в размер на 3.4 млрд. евро и се увеличава с 41.4%.

Икономическият министър посочи, че в България има около 13 000 италиански фирми. „Това са огромен брой компании и ние, като министерство, ще подкрепим всяка инициатива, която би допринесла за укрепването на доверието и по-добър диалог. В тази връзка отваряме директен комуникационен канал, чрез който компаниите да имат възможност в оперативен порядък да представят възникнали проблеми и въпроси, и заедно да работим за тяхното решаване“, каза още министър Стоянов.

По време на срещата бяха коментирани отраслите с най-голям потенциал за задълбочаване на сътрудничеството. Секторите, в които са съсредоточени компании от Италия у нас са енергетика, туризъм, банкови и застрахователни услуги, транспорт, селско стопанство, търговия и обработка на стоки и др. Представителите на бизнеса поставиха въпроси, свързани с набирането на работна ръка, подпомагане на предприятията, развитие на индустриалните зони в страната и др.

Участие в събитието взеха представители на десетки италиански компании, които зададоха своите въпроси към министър Стоянов и представиха плановете си за развитие на проектите им в България.

Срещата се организира с подкрепата на Посолството на Италианската република у нас и Конфиндустрия България. Участие в нея взеха посланикът на Италианската република Н.пр. Джузепина Дзара и председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели.

Споделете