Loading...

Износът на България за Белгия възлиза на над 1 млрд. евро за 2017 година

Износът на България за Белгия възлиза на над 1 млрд. евро за 2017 година

През 2017 г. износът ни за Белгия възлиза на 1 млрд. 116 млн. евро, което е 72.7% ръст, в сравнение с 2016 г. Това заяви съветникът на министъра на икономиката – Любомир Ганчев при откриването на Българо-белгийски бизнес форум. Събитието се организира от Българската търговско-промишлена палата, заедно с Евопейския център за икономическа, академична и културна дипломация – CIDIC /Белгия/ и на него участие взеха 13 белгийски компании.

Любомир Ганчев посочи, че Кралство Белгия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на Република България, и заема шесто място в българския износ, като салдото през 2017 г. е положително и възлиза на 292.2 млн. евро.

Съветникът на министър Караниколов изтъкна пред белгийските компании, че България поддържа макроикономическа и фискална стабилност и предлага редица стимули за инвеститорите. По думите му развитието на вече съществуващите индустриални зони и създаването на нови е много важен аспект за успешното насърчаване и привличане на инвестиции.

„Белгийските фирми в България имат дългосрочни интереси и стратегия за развитие, създават реални работни места, пренасят опит, обучават кадрите си, разширяват инвестициите и производството си и са пример за устойчиво развитие и социална ангажираност“, завърши той.

В рамките на посещението в София, CIDIC раздаде и награди на партньори и компании за принос в сферата на икономическата дипломация.Любомир Ганчев връчи призовете на две от отличените компании.

Свързана медия

Споделете