Loading...

Каним китайските компании с интерес към пазарите на ЕС да установят свои представителства в България

Каним китайските компании с интерес към пазарите на ЕС да установят свои представителства в България

„Каним китайските компании с интерес към пазарите на ЕС да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и развойни центрове у нас“, заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на Българо-китайски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/. По време на форума бе подписано Споразумение за сътрудничество между ИАНМСП и Търговската камара по износ и внос към Комисията по търговия на Шанхай.

По думите на заместник-министър Петров перспективни сектори за китайски инвестиции са машиностроенето, автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационни технологии, химическата и фармацевтична индустрия, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, създаването на индустриални зони и високотехнологични паркове. Заместник-министърът на икономиката допълни, че българското правителство разчита китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за регламентиране на вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти. С потенциал за по-широко присъствие на китайския пазар са също вина, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката, каза още заместник-министърът. В заключение той представи пред гостите на форума инвестиционните условия, които страната ни предлага като член на ЕС: безпрепятствен и безмитен достъп до пазара на ЕС; най-ниските данъчни ставки в ЕС; квалифицирана работна ръка; конкретни мерки и стимули за подкрепа и насърчаване на инвестициите.

Китай е сред най-големите ни търговски партньори не само в Азия, но и в световен мащаб. През 2014 година двустранната търговия надхвърля 1,87 млрд. щатски долара, от които български износ за Китай от близо 715 милиона щатски долара. За първото тримесечие на тази година двустранният стокообмен се равнява на 492 милиона щатски долара, от които български износ в размер на 175 милиона долара.

Споделете