Loading...

Кирил Петков: Иновациите са нова възможност за Инициативата “Три морета”

Кирил Петков: Иновациите са нова възможност за Инициативата “Три морета”

Целта ни е да проведем успешен и ориентиран към резултати Бизнес форум, който ще обедини бизнеса, ще разработи значими трансгранични проекти в региона и ще набере частни капитали за тяхното финансиране. Това заяви, министърът на икономиката Кирил Петков по време на откриването на срещата на върха на инициативата „Три морета“, която започна днес в София. В рамките на домакинството на Република България за първи път се провежда и Бизнес форум, като съпътстващо събитие. В него ще участват над 400 компании.

Срещата на върха започна с дискусия на ниво държавни глави на тема „Път към интелигентно развитие и всеобхватен икономически растеж“. Участие в нея взеха президентът на Република България Румен Радев, който е домакин на срещата, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, президентите на Естония, Латвия, Полша, Словения и Гърция, както ръководителите на делегациите от останалите страни в инициативата и членовете на официалните делегации.

Пред тях икономическият министър изтъкна, че инициативата „Три морета“ е силен инструмент за стимулиране на нови възможности за икономическо сътрудничество по време на възстановяването след пандемията. Като Национален координатор от българска страна министър Петков отбеляза, че форумът ще спомогне за създаване на нови бизнес контакти.

„Иновациите са нова възможност за “Три морета” те могат да ни осигурят развитие на екосистеми, нови бизнеси, създаване на регионални клъстери, допълни Петков.

Министърът на икономиката посочи, че фондът вече прави първите си инвестиции във важните сектори като дигитализацията. “Надяваме се да съберем нови средства в сферата на транспорта и дигитализацията, защото за да се развиват те имат нужда от нови ресурси”, посочи още икономическият министър.

Той изрази благодарност към президента Румен Радев и съорганизаторите от ИАНМСП и АмЧам.

По време на форума е планирано провеждането на срещи на търговско-промишлените палати, на агенциите за научни изследвания и иновации, на агенциите за насърчаване на инвестициите, както и паралелни срещи на бизнес партньорите. Приоритетни за страните-членки на Инициативата „Три морета“ са инвестиции в транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура. Предвидени са дискусии в отделни панелни сесии на теми енергетика, иновации, транспорт и дигитализация, както и за Инвестиционния фонд на Инициативата.

Споделете