Loading...

Кирил Петков: Преструктурираме редица предприятия, за да предотвратим злоупотреби

Кирил Петков: Преструктурираме редица предприятия, за да предотвратим злоупотреби

Внесохме на Министерски съвет доклад за изваждането на „Монтажи“ ЕАД от Държавната консолидационна компания /ДКК/. Предлагаме предприятието да премине директно към Министерството на икономиката. Това каза на брифинг след заседание на МС министърът на икономиката Кирил Петков, който обяви, че са внесени няколко доклада, свързани с промени в структурата на министерството.

„В момента министърът на икономиката няма досег даже до част от нещата, които се случват в „Монтажи“, която е в ДКК, която има свой собствен борд. Такива стъпаловидни структури са били най-добрата предпоставка за изтичане на нашите средства“, отбеляза Петков.

Икономическият министър посочи, че по този начин ще започне процес, с който ще се предотвратят ситуации, като тази с 400-те язовира, които тази компания строеше без никакви обществени поръчки и търгове. „Накрая бяхме останали само с 10 напълно завършени язовира, и то празни“, отбеляза той.

Петков припомни, че през миналата седмица беше замразен и проектът за правителствения комплекс на територията на „София Тех Парк“, който по подобие на “Монтажи” ЕАД също беше под опеката на Държавната консолидационна компания (ДКК). „Двете дейности в момента са спрени, прави се пълен анализ и се качва цялата компания към МИ, така че да предотвратим поредните злоупотреби. Това преструктуриране ще даде, от една страна яснота и от друга превантивно останалите средства да се използват по най-добрия начин.“, изтъкна служебният министър.

Кирил Петков съобщи още, че втора подобна стъпка предвижда фирмите “Еко АнтрациТ” ЕАД и “Екоинженеринг” ЕООД да преминат под шапката на МОСВ. „Ние реално не знаем как се изразходват средствата в тези две предприятия и отиването в правилното министерство ще гарантира прозрачност и парите, които се използват в тези компании да се използват целево“, заяви министърът.

Третата стъпка която той обяви е предложението Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири /ДПУСЯ/ да премине към земеделското министерство. „Както видяхме, когато се ремонтират язовири на два и пет пъти над пазарните цени, накрая отиват към ДПУСЯ. То също е към министерството на икономиката, незнайно защо, след като повечето от тези язовири всъщност са напоителни, а някои са свързани с риболова, това пак е несвойствена дейност. По думите му, за да се избегне това се предлага преструктуриране и в тази посока. „Знаем, че е в последният момент, но задаваме посока към следващия кабинет“, подчерта Петков.

Той обясни, че предвиденото преструктуриране ще направи една изцяло нова структура на МИ и то ще се раздели с несвойствените си дейности, при които много от парите на данъкоплатците изтичат. Така министерството ще започне да действа само в посока на икономическото развитие. На правителственото заседание е бил обсъждан и вариантът Агенцията за иновации да премине под контрола на Министерството на икономиката, така че заедно с Министерството на образованието и науката да има по – добър надзор на средствата за иновации. „Ако всичко това се направи МИ ще стане модерно министерство, където ББР, Българската агенция за инвестиции, Агенцията за малки и средни предприятия, Агенцията за експортно застраховане и иновационният фонд заедно да станат двигателят на българската икономиката занапред.

Служебният министър коментира още, че би извадил и ВМЗ-Сопот от ДКК, за да може и то да премине директно към Министерството на икономиката, но не предприема такава мярка, защото ДКК има заем от ББР и не можем да извадим много фирми, без да го преструктурираме, обясни Петков.

Той обяви, че конкурсът за нови директори в ДКК приключва в четвъртък и се надява да има нови трима човека в борда, които да дадат една нова сигурност и посока за ВМЗ. „Говорим със синдикатите и имаме една обща цел да спрем изтичане на нецелесъобразни средства там и да се направи най-прозрачно управление във ВМЗ. Това ще е най-добрият начин да гарантираме заплатите на работниците . Те са застрашени само, ако дружеството не работи по най –прозрачния начин, допълни той.

Споделете