Loading...

Китайска компания с интерес да произвежда оптични кабели у нас

Китайска компания с интерес да произвежда оптични кабели у нас

Китайската технологична компания „Хeнгтонг Оптик Илектрик” проявява интерес за инвестиции в България като част от стратегията си за експанзия на външните пазари. Това стана ясно на среща на ръководството на компанията със заместник-министъра на икономиката Любен Петров в Шанхай днес. Вицепрезидентът на китайската компания Анмин Гао съобщи, че започват голям инвестиционен проект за Централна и Източна Европа, като България вече е в центъра на техния интерес, проучват се възможностите за основаване на съвместни предприятия. От компанията заявиха по-конкретно интерес към развитието на оптична мрежа за високоскоростен Интернет в селските райони, както и в енергийни мрежи. Тъй като компанията използва българска суровина за производството на своите кабели, те проучват възможността да направят такъв завод у нас. Китайската компания има 7 млрд. долара годишен оборот за миналата година.

Зам.-министър Любен Петров заяви, че е важно потенциалните партньори да получат достатъчно информация за възможностите на страната ни. Той запозна компанията с данъчната и инвестиционна среда в България, като посочи, че предлагаме редица облекчения за големи инвеститори. Той добави, че България насърчава развитието на индустриални зони, както и приоритетния проект София Тех Парк и покани компанията да се запознае с тези проекти.

Директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев добави, че агенцията предоставя както сертификати за приоритетен клас инвеститори, така и допълнителни насърчителни мерки за инвестиции във високотехнологични сектори в общини с висока безработица.

Зам.-министър Петров се срещна днес и с вицепрезидента на китайската компания China BBCA Group Corporation г-н Хъ Уей. Компанията има интерес към търговия и преработка на селскостопанска продукция у нас, както и сътрудничество в научно-развойната дейност. Зам.-министърът на икономиката заяви, че компанията може да разчита на подкрепата на държавата за инвестиции в България.

***

HENGTONG OPTIC ELECTRIC e частна компания със заявен предварителен интерес от инвестиции в производство на кабели (конвенционални и оптични), оборудване за оптични мрежи (OND – Optical Network Devices) и изграждането на такива мрежи и др. Установен e контакт с българска фирма и предстои развитие на проекта.

BBCA Group е компания от смесения сектор (частен 80% и държавен 20%); търси партньор за производство на лимонена киселина у нас. До 2006 г., когато продават производствените си мощности за лимонена киселина на гиганта в хранителната промишленост в Китай COFCO, BBCA Group е била най-големият производител в света на този продукт. Продажбата е била с клауза, че повече няма да произвеждат лимонена киселина в Китай. Поради това в момента фирмата развива голям проект за производство на този продукт в Унгария на обща стойност над 100 млн. евро. Фирмата работи и по реализиране на огромен инвестиционен проект в Бразилия за производство на етанол. През месец юли 2014 г. по време на среща в Министерството на икономиката бе подписано рамково споразумение за сътрудничество между BBCA Group и „Клас олио”.

Споделете