Loading...

Китайски компании търсят възможности за съвместни производства у нас

Китайски компании търсят възможности за съвместни производства у нас

„България има потенциал да се превърне в платформа за китайския бизнес към ЕС. Страната ни се очертава като предпочитана инвестиционна и бизнес дестинация, а това носи много възможности за китайските компании.“ Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с делегация на високо ниво, включваща над 30 представители на правителството и бизнеса от Китай. Европейската визита на делегацията е организирана от китайския Съвет за насърчаване на сътрудничеството „Юг-Юг“ и освен България, включва още Полша и Румъния. Основната цел е проучване на възможностите за международно сътрудничество в областта на производствения капацитет. Делегацията включва представители на 15 структури, 13 крупни компании и 2 финансови организации. На срещата присъства и заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

„Насоките на китайското правителство са за прехвърлянето на част от висококачествените и екологични производствени мощности от Китай към развиващите се страни“, посочи председателят на Съвета за насърчаване на сътрудничеството „Юг-Юг“ Лю Синхуа, който е и заместник-председател на Комитета за външни отношения на Политическия консултативен съвет на китайския народ. По негови думи въпреки, че усилията им са насочени към развиващите се страни, България като развита държава и член на ЕС предоставя много възможности за китайските компании. Конкретни проекти за съвместно производство между китайски компании и потенциални български партньори ще бъдат обсъдени на Българо-китайски форум за международно сътрудничество, който ще се проведе в „София Тех Парк“ в рамките на посещението на делегацията. От българска страна участие ще вземат над 90 компании. Секторите, в които ще се търсят нови възможности са градска, пътищна, пристанищна и жп. инфраструктура; екология и водни ресурси; селско стопанство; промишлена електроника; производство на медицинско оборудване; текстил; производство на цимент, както и културно сътрудничество и образование. По думите на Лю Синхуа китайското правителство стимулира китайските предприятия да инвестират в чужбина, както и подкрепя финансовото обезпечаване на такива проекти. По тази причина част от делегацията са и представители на финансови институции като Export-Import Bank of China и Bank of Beijing.

По думите на министър Лукарски възможности за сътрудничество с китайската страна има не само във високотехнологичните производства, но и в съвместното развитие на научно-изследователски центрове, лаборатории за научни изследвания и иновации, изграждане на демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми и постижения в сферата на науката и иновациите, както и коопериране с водещи български академични институции. Конкретни проекти, в които китайски компании могат да бъдат привлечени успешно пък са „София Тех Парк“ и индустриалните зони, оперирани от държавната „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

„В България има вече успешно реализирани проекти на китайски компании, които са показател за конкурентните инвестиционни и бизнес условия, които страната ни предлага“, посочи министър Лукарски. Той подчерта и предимствата на страната ни като член на ЕС, предоставящ безпрепятствен и безмитен достъп до пазара на цялата общност, най-ниските оперативни разходи в ЕС и благоприятна данъчна политика, както и стратегическото географско положение с достъп до морски и речен транспорт. Икономическият министър допълни, че с подкрепата на Министерство на икономиката се ползва и проектът на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие за изграждане на Евро-китайска зона за икономическо развитие в рамките на Тракия икономическа зона в гр. Пловдив.

На срещата бяха обсъдени още възможностите за увеличаване на туристическия поток от Китай към България. Представители на китайската страна посочиха, че пречка за това са все още сравнително бавните и сложни процедури по издаване на визи. По думите на министър Лукарски българската страна е предприела мерки и е постигнала напредък в последните две години, като от началото на 2016 г. подсилен е капацитетът на консулската служба в Шанхай. Възможност за престой без необходимост от българска виза имат и всички китайски граждани, които притежават шенгенска виза.

Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в Азия. През 2015 г. стокообменът възлиза на 1688.7 млн. щ.д., като отбелязва спад от 9.9% в сравнение с 2014 г. Износът на България за Китай възлиза на 612.4 млн. щ.д. (-14.3%), а вносът на 1076.3 млн. щ.д. (-7.2%).

През първото тримесечие на 2016 г., стокообменът с Китай възлиза на 423 млн. щ.д., като отбелязва спад от 14.2% спрямо същия период на 2015 г. Българският износ за Китай е в размер на 136.6 млн. щ.д. (-22%), а вносът от Китай се равнява на 286.4 млн. щ.д. (-9.8%).

Споделете