Loading...

Корнелия Нинова: Доказахме с подобряване на показателите, че държавните предприятия могат да се управляват добре

Корнелия Нинова: Доказахме с подобряване на показателите, че държавните предприятия могат да се управляват добре

“Когато ме избраха за министър на икономиката и индустрията едно от първите ми обещания беше да докажа, че държавните предприятия могат да се управляват разумно, прозрачно и да бъдат печеливши. И, че държавна собственост не е лоша дума. Доказах, че това, което съм обещала може да се случи – макар и само за 6 месеца. И то е – миналата година са начислени дивиденти на държавните дружества, които те трябва да платят на държавата и са в размер на около 30 млн. лв., от които са платени 18 милиона. В първото шестмесечие на тази година колкото са начислени, толкова са и платени. Очевидно държавните дружества могат да си плащат дивидентите, ако има кой да ги управлява добре”, категорична бе тя за поетите и изпълнени ангажименти при встъпването си като министър на икономиката и индустрията.

Нинова коментира, че има огромна разлика в паричните средства в държавните предприятия между миналата година и сега, когато само за 6 месеца от 35 млн. техните пари в банките са стигнали до 47 милиона лева. “Защото им спряхме течовете и отстранихме фирмите, които на входа и изхода бяха обрасли предприятията и ги крадяха безогледно”, каза още лидерът на Българската социалистическа партия и допълните, че само за няколко месеца са стопени и кредитите на тези държавни предприятия от 147 до близо 130 милиона лева.

“Изводът е, че има промяна в модела на управление и статистиката го доказва. Държавната собственост може да се управлява разумни и да носи дивиденти. Това е коренна промяна на неолибералния модел ,при който държавата се оттегляше от ключови сектори и оставаше всичко в частни ръце и на свободата на пазара. Ние върнахме .ролята на държавата там ,където и е мястото.И най-вече през целия този период в държавните предприятия се подобряваха социалните параметри. Увеличихме заплатите в единия завод с 200 лв., ваучери за храна 200 лева, сега за летни почивки 140 лв. на всеки човек. Икономическа стабилизация, социална политика, разумно управление и спиране на кражбите могат да доведат до такъв резултат и за пръв път имаме такова признание за България на европейско равнище”, заяви вицепремиерът на икономиката и добави, че тези, които свалиха правителството, персонално назовавайки Борисов – не са прави и фактите го доказват.

Според Корнелия Нинова фактите трябва да се отчетат и да се признае на правителството за свършената работа и обобщи, че икономиката е стабилна и се развива добре, за което получаваме европейско признание.

Споделете