Loading...

Корнелия Нинова: Предлагаме таван на цените на някои стоки, намаляване на ДДС, необлагаем минимум и преизчисляване на пенсиите

Корнелия Нинова: Предлагаме таван на цените на някои стоки, намаляване на ДДС, необлагаем минимум и преизчисляване на пенсиите

Цените и доходите са най-важните въпроси, посочи вицепремиерът

“В тежки условия на ковид криза, енергийна криза и започналата война успяхме да преведем България през най-тежките зимни месеци. Правителството предприе мерки, които помогнаха на семействата с мораториума върху цените за битовите потребители. Взехме мерки за помощи за икономиката и за бизнеса, като подкрепихме с 250 лв., сега вече с 300 лв. на мегаватчас фирмите. Запазихме мярката 60/40, за да помогнем и на работещите, и на фирмите. И редица други мерки. Това отчитам като успех.” Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Като втори успех на 100-те дни управление Нинова отчете приетия бюджет за 2022 г. “Макар със закъснение, макар с много спорове помежду ни, успяхме да приемем един добър бюджет, който предвижда 100% увеличение на публичните инвестиции. И най-вече заради много силната му социална страна – 20 от 66 милиарда разходи на държавата отиват за социални политики. Хората ще ги усетят тепърва, защото те влязоха в действие от 1 април. Това са политики за младите семейства, увеличение на майчинството и детските, безплатни ясли и детски градини, политики за работещите с увеличение на ваучерите от 80 лв. на 200 лв., с които могат да плащат и енергия, за безработните с увеличението на обезщетението за безработица от 12 лв. на 18 лв., за общини, за защитени болници в отдалечените райони и редица други примери”, обобщи вицепремиерът.

“Едната слабост, която отчетохме, е лошата координация и комуникация в управляващата коалиция. Излъчването на разнопосочни сигнали от министри и депутати създава у хората впечатление за несигурност и разнобой. Случвало се е в един и същи ден един да каже едно, другият да го опровергае. Това е ниско равнище на коалиционна култура. Тази слабост трябва спешно да я коригираме”, посочи Корнелия Нинова.

Като основна задача икономическият министър посочи бързото приключване с написването на управленската програма, обръщайки внимание, че то четвърти месец се бави. Нинова подчерта, че тази управленска програма трябва да бъде подкована със законодателна програма – много ясно разписани десетина важни закона от коалиционното споразумение.

“Най-важният въпрос е актуализацията на бюджета. Цените, инфлацията, доходите, бедността – всичко това може да се решава през актуализацията, която сега се налага в пълна сила”, категорична бе министър Нинова, добавяйки: “Разбира се, когато предлагаме и критикуваме, ние сме готови с решения. Нашите специалисти работят от седмици по един оптимистичен и един песимистичен вариант на развитие на войната, на последиците от санкциите, на ръста на БВП. Изчислихме, че можем да разполагаме допълнително с около 2,5 милиарда. Предлагаме няколко варианта, които ще предложим още довечера на коалиционен съвет. Например да наложим таван на някои цени и формиране на финансов фонд, с който да компенсираме разликата на производителя, за да не загубят фирмите. Това вече е почти утвърдена европейска практика. Друг вариант е да работим през данъците. Предлагаме да помислим да въведем ново облагане на свръхпечалбите на частните и държавните енергийни дружества. Това също е практика в няколко държави. Да помислим къде можем да намалим ДДС и акцизи. Категорично искаме да се преизчислят пенсиите с нов средноосигурителен доход.”

Корнелия Нинова отговори на критиците на намаляването на ДДС така: “По принцип има два аргумента. Единият е, че това може да не доведе до намаляване на цената на хората, а търговците да си задържат разликата. Затова предлагаме да помислим върху намаляване на ДДС на регулираните стоки. Например ако намалим ДДС на енергията, цената на която се определя от КЕВР, това ще имаме гарантирано по-ниска цена. Ако намалим ДДС на лекарствата, които са регулирана стока с определена цена, тогава със сигурност ще имаме намаляване на цените на лекарствата. Другият аргумент е, че това трудно се администрирало от НАП. Това не е аргумент. Винаги може да се направи система и администрацията да се справи. Отново се позоваваме на сериозна европейска практика – почти няма държава, в която ДДС да не е намален върху храни, лекарства, детски стоки, особено сега в този тежък за хората период.”

Министър Нинова припомни, че на последните разговори в ЕС българското правителство е предложило да има таван на цената на газа 50 евро и разликата да се поеме от един европейски фонд. “Тези разговори се водят на европейско равнище, така че може и тук да ги проведем. Но нямаме време за губене, искаме буквално от утре да започнем този разговор”, добави тя.

Нинова обясни, че на коалиционните партньори ще бъде предложено въвеждането на необлагаем минимум с актуализацията на бюджета.

“Това е въпросът на въпросите – цените, храните, токът и доходите на хората. Всичко останало е второстепенно”, заключи министър Нинова.

Споделете