Loading...

Корнелия Нинова: Трябва дискусия за антикризисен пакет, а не за оръжие за Украйна

Корнелия Нинова: Трябва дискусия за антикризисен пакет, а не за оръжие за Украйна

Наш основен приоритет са социалните мерки, които показват грижа към хората

„Ние сме последователни и аргументите ни са известни на всички. Смятаме, че на Украйна трябва да се помогне с хуманитарна помощ, както и да се помогне на бежанците, но без да предоставяме оръжия, защото това е начин войната да продължава, а ние искаме мир, преговори и намиране на дипломатическо решение.” Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в ефира на БНТ и допълни, че г-н външния министър на Украйна има право да изразява своето мнение, но в България, като суверенна държава, решенията се взимат от българските легитимни институции.

Нинова даде за пример европейски лидери, като германския канцлер, който също е казал, че искат мирно споразумение и план за мир и, че те повече няма да предоставят оръжия на Украйна. „Вече и в Европа, и то от големи държави се чуват подобни на нашите аргументи”, каза още вицепремиерът.

„По отношение на планираната от г-н Петков делегация в Украйна искам да кажа, че ние сме съпричастни с мъката на тези хора. Ако целта е да чуем очи в очи какво иска г-н Зеленски – също го знаем. Те искат оръжия и за нас няма смисъл да пътуваме до там просто, за да го чуем”, категорична бе министърът на икономиката. Тя подчерта, че вижда като прекалено екзотична и ексцентрична идеята на премиера Петков, който инициира отваряне на сметка, по която да се даряват средства за Украйна. „Дарение за оръжия само по себе си е абсолютно противоречиво послание”, посочи още тя и отказа да коментира повече темата от уважение към коалиционните партньори.

Корнелия Нинова категорично отрече България да е изпращала оръжия за Украйна. По думите й от Минските споразумения насам не сме изнасяли оръжия нито за Русия, нито за Украйна. „Обвиненията на опозицията в обратното се позовава на обосновани предположения, което е несериозно”, добави вицепремиерът.

„Последните дни се изговориха толкова небивалици за търговията с оръжия в България и то от хора, които нямат никаква представа за какво става дума. Чух дори, че Полша е посредник. Тези хора не правят разлика между износ, трансфер, посредничество. Виждам каква е целта на това. ГЕРБ искат да сменят правителството и виждат неговото сваляне през темата за оръжията. Това е видима цел за всички, но лошото е, че те злоупотребяват, лъжат и манипулират с информацията. Това е опасно за националната сигурност на България. Нека спрат да си играят с тази тема за политически и партийни цели”, категорична бе тя относно манипулативните опити на ГЕРБ.

Нинова коментира и манипулациите за това, че износът на оръжия през последните месеци е увеличен, като заяви, че това се дължи на честите избори през изминалата година и поради невъзможността тогава да бъде съставен редовен кабинет се е стигнало до това, че Междуведомствената комисията за износ на оръжия не е заседавала повече от 2 месеца. „За този период са се задържали близо 120 заявления за износ. Всичките те са забавени и бяха пуснати в периода януари, февруари и март тази година. Обемът, който обхващат тези 120 броя е 432 656 492 евро. Това изведнъж се изсипва цялото през февруари месец и от това идва големия обем, който прави впечатление в справките”, каза още тя.

Вицепремиерът добави, че международните и българските закони изискват от България да даде разрешение за износ при определен брой и вид документи и посочи. „Изнасяме за над 50 държави, и да може от там да стигне по някакъв начин, за което България не може и няма как да провери и да носи отговорност. Другото решение е просто да спрем износа и да затворим тази индустрия, защото доста такива се унищожиха. Но аз като министър на икономиката и индустрията държа да се развива икономиката”, подчерта Нинова.

Нинова показа документ от търговския регистър на България, от който е видно, че изпълнителния директор на „Кинтекс”, докато е бил такъв, официално е участвал и в няколко фирми, които се занимават с търговия с оръжия.

„Това е доклад на инспектората на Министерството, в който накрая препоръчват всичко това да се изпрати на Прокуратурата и АДФИ. Официален орган на Министерството е проверил „Кинтекс”. Когато ме избраха за министър обещах, че ще оздравяваме държавните дружества и ще докажем, че те могат да се управляват ефективно и, че мантрата, че държавното не е добро и трябва да се приватизира не важи. Ще бъда безкомпромисна относно всички случаи на източване на държавни дружества, на злоупотреба с пари и конфликт на интереси”, безкомпромисна бе Нинова по отношение на злоупотребите в „Кинтекс”.

„Стигне ли се до износ на оръжия за Украйна, това няма как да се случи без подпис от министъра на икономиката и индустрията. За пореден път казвам, че аз няма да си сложа подписа под износ на оръжия и боеприпаси за Украйна. Изразявам принципна и последователна позиция, която отговаря на волята на хората, които ни следват като партия, а виждам, че и на волята на по-голямата част от българското общество”, допълни още министърът на икономиката и индустрията.

По думите й управлението ще оцелее, а това, което ги държи, е споразумението за правителство, което всички са подписали. „Там няма оръжия за Украйна. Също така е записано, че препотвърждаване позицията си за Македония и не пише, че ще ги пускаме на преговори за ЕС нито през май, нито през юни”, посочи Корнелия Нинова.

Според нея най-важни са инфлацията, цените, доходите и стабилизирането на икономиката. „Не се готвим за предсрочни избори. В момента цялата ни енергия е съсредоточена върху антикризисен пакет от мерки за икономиката и бита”, добави още вицепремиерът.

Налагане на таван на цени, както и облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества, което да бъде използвано за подпомагане на икономиката и домакинствата, са сред основните предложения на социалистите.

Относно доходите Нинова бе категорична, че необлагаем минимум е възможна мярка, която ще помогне на работещите бедни и добави, че много работещо би било намаляване на ДДС на ток, вода и парно, което ще доведе до намаляване на цената за крайните потребители.

„Намаляване на акциз, таван на акциз, намаляване на ДДС, необлагаем минимум, таван или нулева ставка на ДДС на хляба и зеленчуците. Това са нещата, които трябва да коментираме и отдавна трябваше да сме го решили и въвели”, посочи още министър Нинова.

Споделете