Loading...

Корнелия Нинова: За нас основна грижа са възрастните, младите, децата и работещите бедни

Корнелия Нинова: За нас основна грижа са възрастните, младите, децата и работещите бедни

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в ефира на NovaNews

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обясни в предаването “Офанзива“ на NovaNews че при мярката за нулево ДДС на хляба „ ако цените на пшеницата, ток, консумативите, които се ползват, не скочат драстично, то цената трябва да намалее. Ако обаче консумативите скочат, то тези 20% ще им служат за буфер, за да не вдигат повече от моментната цена.“ Тя поясни още, че тук ролята на държавата е да не допуска спекула при търговците. „Тук е мястото на Комисията за защита на потребителите, на Държавната комисия по стокови борси и тържища да си свършат работата. Там, където виждат нелоялни практики, да наложим съответните наказания“, каза още вицепремиерът.

Нинова припомни за предложението на БСП за въвеждане на таван на цените от малката потребителска кошница, което партньорите не подкрепиха, като допълни: „Това е една добра мярка, която се прилага в доста европейски държави – Испания, Италия, Гърция, Румъния, Унгария. Според нас това е работеща мярка, но не беше одобрена в коалиционния съвет“.

По думите й от 1 октомври всички пенсии ще бъдат преизислени по нов начин, който е по-справедлив и отразява реалния принос на всеки. Нинова обясни и различните тълкувания за 60-те лева към пенсиите: „60 лева добавка беше антиковидна, след това антикризисна – това не е пенсия, а добавка. В момента се взима пенсията, увеличава се с 10% и към нея се добавят тази 60 лева, които вече стават завинаги част от пенсията. Няма да зависят от волята на един или друг управляващ“, уточни тя. Общото увеличение е около 20 процента.

Нинова обясни, че левицата е положила доста усилия при разговорите за увеличаване на минималната работна заплата при предстоящата актуализация, но в крайна сметка е взето решение тя да не бъде увеличавана. „Нашето предложение беше за 770 лева, но се намери механизъм, с който се подпомагат работниците и работещите бедни, защото за нас това е основна грижа – възрастните, младите, децата и работещите бедни“, посочи тя.
„Увеличава се сумата за ваучери за храна, сега беше един милиард лева, от 1 юли става милиард и 200 милиона“, каза още Корнелия Нинова и допълни: „С тези 200 лева ваучер, които получава работещият, може да ги използва за храна, ток, парно, вода или за културни мероприятия. Това е нашата стара битка за културния чек. Тези 200 лева са необлагаеми, един вид необлагаем минимум.“

Младите семейства с деца също са абсолютно приоритетна грижа за левицата, данъчното облекчение нараства на 600 лева за едно дете и 1200 за две деца. „Това също е необлагаем минимум за младите семейства с деца, защото демографската катастрофа е голяма и от години нашата борба е с негативните тенденции в демографията и подкрепа за младите семейства и децата“, коментира Нинова.

По думите ѝ въпреки че необлагаемият минимум и увеличаването на минималната работна заплата не са залегнали в пакета от мерки на правителството, тези теми не отпадат като предложения, за които БСП ще продължи да се бори.
Корнелия Нинова обясни, че облагането на свръхпечалбата на енергийните дружества и компенсирането с тези пари на икономиката, индустрията и хората, е една от най-антиинфлационните мерки, защото по този начин не увеличаваш дефицита. „В парламента предстои да се приеме изменения в Закона за енергетиката и ВЕИ-тата също ще влязат в него. Тази мярка се отнася както за държавните, така и за частните енергийни дружества. В момента има натрупани над милиард и половина печалби“, посочи тя.

Друга мярка, която ще подпомогне бизнеса, е премахването на акциза на природния газ и на електричеството, тя ще струва около 110-120 милиона лева.
Нинова спомена и намаляването на ДДС на парното и топлата вода от 20 на 9%. „Парното и топлата вода в последните месеци се увеличиха драстично. Важното е евентуалният ръст на инфлацията, да бъде компенсиран с реални мерки за увеличаване на производство, за запазване на работни места и подкрепа на бедни, социално слаби“, категорична бе министърът на икономиката и индустрията.
По темата с увеличаващата се цена на бензина, Нинова бе категорична, че ще се положат всички усилия да няма спекула и това, което се прави в подкрепа на държавата, икономиката и хората, да не бъде злепоставено, чрез стремеж за бързи печалби от частни интереси. Това е основен ангажимент на Комсията за защита на конкуренцията.
Тя определи призивите за поемане на контрол върху руските активи в страната като политико-идеологическо говорене. „Това трябва да се говори много внимателно, защото всички знаят, че е почти невъзможно“, смята вицепремиерът.

„В момента страната ни категорично не може да се справи без руски газ и петрол“, заяви Корнелия Нинова.

Тя посочи три неща, които са уточнили при срещите им с работодателите: „Положихме усилия и те се случват“, каза Корнелия Нинова и посочи кои са те: Първото е да продължи подкрепата за индустрията с компенсиране на цената на тока. Второто е те да ползват газ на цените, на които са доставките от “Газпром“ досега, а ако се оскъпи, разликата да се поеме от държавата. Третото е България да заяви, че сме против да се слага ембарго върху вноса на петрол. „Ние заявихме, че ако това се случи ще наложим вето. Това искаше българската икономика и индустрия и това сме го постигнали. Това са реални мерки, които ще укрепят икономиката и ще ѝ дадат развитие“, каза вицепремиерът.

„Смятаме, че България трябва да поднови доставките с “Газпром“, защото това отговаря на българския национален интерес в момента“, заяви Корнелия Нинова и допълни: „С работодателите заедно заявихме, че искаме да се намери диалог с “Газпром“ и да се продължи с доставките. Вече има информация и за други две европейски държави, които са решили да си открият сметки в евро и рубли – Италия и Германия“, посочи тя и уточни, че както други държави си защитават националния интерес, така трябва и България да го прави.

Нинова не смята, че скоро ще има предсрочни избори и допълни: „Тези постоянни разговори по студиата внушават на хората нестабилност и неувереност, а народът ни няма нужда от това в момента. Има нужда от спокойствие, да знае, че има хора, които разбират и знаят накъде водят държавата и да го почувстват най-вече в ежедневния си живот” категоричен бе министърът.

„Нека да си вършим работата, имаме правителство, имаме антикризисен план, да не се занимаваме с тези опити да се разбие коалицията” заключи министър Нинова.

Споделете