Loading...

Креативните и рекреативните индустрии получават институционална подкрепа от министерствата на икономиката, туризма и културата

Креативните и рекреативните индустрии получават институционална подкрепа от министерствата на икономиката, туризма и културата

Споразумение за сътрудничество между Министерството на икономиката, съвместно с Министерството на туризма и Министерството на културата подписаха тримата ресорни служебни министри. С този документ се поставя началото на общи усилия за развитието на културните, творческите и рекреативните индустрии на България. Това споразумение ще даде възможност за повишаване на конкурентоспособността в тези приоритетни за следващия програмен период бизнеси и индустрии.

По време на церемонията икономическият министър Даниела Везиева каза, че с подписването на документа се поставя началото на общи усилия за развитието на креативните и рекреативни индустрии в България. Тя допълни, че заедно с инициативата се сформира и Експертен консултативен съвет с участието на експерти от трите ведомства, бизнеса и неправителствените организации. По нейни думи те ще разработват политики за развитието на тези индустрии. „Идеята е за скъсяване на диалога между бизнеса и институциите и да се позволи на тези дейности да кандидатстват самостоятелно по оперативните програми, както и да ползват всички финансови инструменти на пазара“, допълни Везиева.

Министър Везиева акцентира, че ще разчита и на агенцията за малки и средни предприятия, БАИ, както и на търговските представители към министерството, за да може с общи усилия да се развие този бизнес и на международните пазари. „Тези индустрии в световен мащаб са с изключително висок интензитет на растеж, а в нашата страна са все още прохождащи“, заяви още икономическият министър.

В рамките на събитието министърът на туризма Стела Балтова каза, че с реализирането на тази идея ще се даде ново измерение на Стратегията за интелигентна специализация на България. Тя подчерта, че културните, творческите и рекреативните индустрии са базирани на знанието. „Категорични сме, че тази инициатива ще даде нов тласък на тези индустрии“, допълни още тя.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков благодари за съвместната работа на трите ведомства и заяви, че ще продължи общата дейност по инициативата.

След подписване на Споразумението министрите връчиха грамоти на най-успешните проекти в сферата на културните, творческите и рекреативните индустрии в тематична област “Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии” по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020.

Наградени бяха “Кайф” ЕООД за проекта за облекло за екстремен туризъм от кевлар “КеvеХ”, “Студио Експозе” ООД – стартираща компания в областта на архитектурните услуги, БГ НЮАНС ЕООД – за проект за съхраняване на котленското килимарство, “Лофт Студио” ЕООД – за архитектурни и проектантски услуги с екологични елементи и материали, “Арт мозайкс” ООД – за производство на ръчно изработени мозайки, както и “Ауто про експерт” ЕООД, чийто проект се реализира с производството на състезателни автомобили за пистови и рали шампионати.

Споделете