Loading...

Лъчезар Борисов: 29% от българските продуктови компании създават световни иновации

Лъчезар Борисов: 29% от българските продуктови компании създават световни иновации

Младите дигитални компании са най-жизнената част от българската икономика. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на представянето на годишното национално проучване InnovationShip 2018, организирано за трета поредна година от MOVE.BG и отворената мрежа за дигитално развитие EDIT. Проучването InnovationShip 2018 е проведено сред 213 микро, малки, средни и стартиращи компании с подкрепата на Министерството на Икономиката, Българска Банка за Развитие и Национална Компания Индустриални Зони.

По време на представянето на проучването стана ясно, че най-бързо разрастващият се тип технологична специализация у нас е в областта на блокчейн – 25% повече компании специализират в блокчейн технологии спрямо 2017 година. Българските компании специализират в изграждане на платформи (46%), анализи на големи масиви данни (25%), машинно обучение и изкуствен интелект (23%) и облачните изчисления (19%), показват още данните на InnovationShip 2018. Тези области на специализация са и в основата на фундаменталните технологии за зараждащ се финтек клъстър. Общо 59% от компаниите продават своите продукти и услуги извън страната, а повече от една трета получават основните си приходи от международните пазари.

Данните от InnovationShip 2018 затвърждават и позицията на България като хъб за иновации не само в Европа, но и на световно ново – общо 29% от анкетираните продуктови компании предлагат глобални иновации. От друга страна България е водеща страна в Европейския съюз по брой жени в технологичния сектор 22% от анкетираните стартъп компаниите имат съоснователи жени.

Споделете