Loading...

Механизъм за защита на инвестициите и правата на фирмите от двете страни беше договорен на първото заседание на работната група по икономика между България и РСМ

Механизъм за защита на инвестициите и правата на фирмите от двете страни беше договорен на първото заседание на работната група по икономика между България и РСМ

Една изключително важна тема, която подкрепихме днес, е механизъм за прозрачност на инвестициите. Чрез него всеки един български инвеститор в Република Северна Македония, както и всеки един македонски инвеститор в България ще има възможност при най-малкото съмнение относно дискриминация или неравно третиране от страна на местни и централни власти, да подаде сигнал, който ще бъде видим до най-високото политическо ниво. Този механизъм цели да осигури гладката работа на всеки инвеститор от двете страни на границата. Това заяви в Скопие след първото заседание на Работна група икономика, търговия и иновации между България и Република Северна Македония министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който заедно с министъра на финансите в правителството на РСМ Фатмир Бесими съпредседателства срещата. На заседанието участие взеха още премиерът на РСМ Димитър Ковачевски и заместник-министър председателят Фатмир Битики.

Министър Лорер посочи, че делегацията от България, която включва представители от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на финансите и Министерството на земеделието е в Скопие да установи институционално сътрудничество и през следващия месец работни групи ще работят интензивно за подобряване средата за инвестициите. По думите му ще бъдат създадени работни групи по темите за земеделието, както и по темата за хармонизация в икономическите стандарти от двете страни.

На заседанието бяха набелязани още възможности за разширяване на икономическите отношенията с Република Северна Македония и сътрудничество в областта на иновациите и подкрепа за стартиращи предприятия, както и в областта на малките и средните предприятия.

Договорено беше оказване на съвместна подкрепа на фирми от България и Северна Македония. Българската страна има готовност да проучи възможностите за създаване на програми, които да подпомагат фирми от двете страни в областта на търговията и инвестициите.

Обсъдено беше още взаимодействие между двете страни за финансиране на компании в приоритетни сектори от взаимен интерес, както и съвместни инвестиционни инициативи с Фонд мениджър на финансови инструменти.

Направени бяха презентации на банките за развитие от двете страни, както и на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия в България и Агенция за насърчаване на предприемачеството в РСМ.

На заседанието от българска страна присъстваха още Андрей Цеков, заместник-министър на финансите и Атанас Добрев, заместник-министър на земеделието, както и министърът на икономиката на РСМ Крешник Бектеши, представители на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Българска банка за развитие и Фонд Мениджър финансови инструменти.

След заседанието на работната група министър Даниел Лорер и министър Фатмир Бесими откриха Бизнес форум с участието на представители на български и македонски търговски камари и браншови организации.

Споделете