Loading...

Министър Богдан Богданов се срещна с министъра на отбраната на Ирак

Министър Богдан Богданов се срещна с министъра на отбраната на Ирак

През последната година българското индустриално производство е второто най-бързо растящо в Европейския съюз. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов с министъра на отбраната на Република Ирак Табет Мохаммад Ал-Абаси.

„Стокообменът между България и Ирак бележи ръст от 87% през изминалата година, но можем да увеличим значително неговата стойност, като стъпим на добрите отношения между нашите две страни“, подчерта Богдан Богданов. Той посочи още, че компаниите, които инвестират в България не получават само достъп до европейския пазар, а също и до стратегически ресурси – суровини, човешки капитал и различни инструменти за подпомагане на бизнеса по линия на европейските и национални програми.

Двамата министри обсъдиха възможностите за индустриално сътрудничество в отбранителния сектор. Министър Табет Мохаммад Ал-Абаси заяви, че Ирак полага усилия за увеличаване на своя бюджет в тази сфера и целта е да бъдат развивани отбранителните възможности на страната във всички направления. „Запознати сме с възможностите на вашата индустрия и се надяваме, че български компании ще участват активно в този процес“, посочи иракският министър.

„За мен е много важно на институционално ниво да работим за по-активно сътрудничество между бизнеса от двете държави“, коментира министър Богданов. Той допълни, че трябва да бъдат инициирани повече общи събития, за да се набележат конкретни направления на сътрудничество. От иракска страна беше подчертано, че имат интерес за партньорство с български компании в сфери като здравеопазване, енергетика, строителство и др.

Министър Табет Мохаммад Ал-Абаси поздрави българският икономически министър за назначаването му на поста и изрази надежда, че занапред ще работят заедно за задълбочаване на икономическите отношения между двете държави. От своя страна министър Богданов подчерта, че за него е ключово да има приемственост в институцията и именно затова още в първия си ден на поста посреща делегация, чиято визита е планирана от месеци.

Участие в срещата взеха и посланикът на Република Ирак в България Н. Пр. Лина Джалал Омар, временно управляващият посолството на България в Багдад Никола Драганов, представители на двете министерства и др.

Споделете