Loading...

Министър Богданов: Бъдещото ефективно развитие на държавните предприятия ще мине през преструктуриране

Министър Богданов: Бъдещото ефективно развитие на държавните предприятия ще мине през преструктуриране

Привличането на чуждестранни инвестиции, отварянето на нови пазари, осигуряването на кадри за бизнеса са сред основните приоритети, за да продължи икономическото развитие на страната

„Водещ приоритет за нас е бъдещето на държавните предприятия под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК) и работещите в тях над 5550 човека. Обмисляме възможностите за тяхното преструктуриране, така че да не рискуваме хората да загубят работните си места“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на пресконференция, в която заедно със заместник-министрите Ивайло Шотев и Николай Павлов представиха ключовите приоритети на Министерството.

По думите на Богданов бъдещото развитие на държавните предприятия трябва да бъде фокусирано в четири основни направления – чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини. „Това са ключови насоки, които ще гарантират ефективното управление на дружествата на пазарен принцип, подчерта икономическият министър. По неговите думи чрез преструктурирането се цели и значително намаляване на броя на членовете на бордовете в държавните предприятия. Към момента техният състав варира около 70 човека, а според Богданов за постигане на ефективна структура на управление е необходим екип от 20 до 30 души.

Икономическият министър припомни, че в първите работни дни на тази година бе възстановен значителен ресурс на ДКК в размер на 45 млн. лева за неосъществения правителствен комплекс. „В момента имаме ресурс от над 90 млн. лева, който ще бъде използван за погасяване на част от задължението на компанията към Българската банка за развитие“, обяви той. По този начин ще бъдат вдигнати всички възбрани и залози, които са направени във времето на немалка част от държавните предприятия към ДКК. По думите на Богданов тези дружества и към момента са заложени като обезпечения към този кредит. Припомняме, че още при встъпването си в длъжност министърът на икономиката и индустрията обяви, че ще работи за преструктуриране на дълга на ДКК към ББР, така че българските данъкоплатци да не плащат лихвите по кредита, които до момента са в размер на 22 млн. лева.

Богданов постави акцент и върху развитието на „Международен панаир Пловдив“ АД, където Министерството на икономиката и индустрията продължава своите усилия в посока връщане на държавната собственост. „Очакваме до края на март месец да си възстановим 29% от капитала на Пловдивския панаир“, подчерта Богданов. Той добави, че икономическото ведомство вече е готово с изготвянето на стратегия за неговото развитие, така че държавата да влезе в своята активна роля на акционер.

В рамките на пресконференцията министърът очерта пет стълба на икономическо развитие на България през новата година. Сред тях са привличането на чуждестранни инвестиции, отварянето на нови пазари, продължаването на работата по членство на страната ни в Шенген и еврозоната, както и присъединяването й към ОИСР.

Богданов отчете рекорден ръст от близо 7 млрд. лева на чуждестранните инвестиции в България през първите десет месеца на миналата година и обяви, че се работи за запазване на този тренд и през 2024 г. Министърът припомни вече заявената инвестиция в сектора на автомобилната индустрия за 1.1 млрд. евро, планирана да се реализира в Стара Загора, Пловдив и Бургас и обяви ново намерение, върху което се работи в момента. Инвестицията е за над 600 млн. евро и предстои да бъде обявена в края на месец март. Той подчерта, че интерес за инвестиции у нас има в секторите производствена промишленост, автомобилна индустрия, логистика, изграждане на IT хъбове.

Министърът припомни, че през изминалата година бе стартирано откриването на две нови индустриални зони – в Доброславци и в Стара Загора. „Целта им е да привлекат компании с производства с висока добавена стойност в стратегически региони, на които им предстои да променят своя икономически облик“, каза Богданов.

Той съобщи, че към момента в МИИ се работи по няколко инструмента, които пряко ще подпомогнат бизнеса, ще съкратят инвестиционния процес и ще са в помощ на борбата с корупцията. Министърът предупреди и че има редица предизвикателства пред инвестициите от гледна точка на кадрите. Затова се работи за облекчаване на режима граждани от трети страни да могат да работят в България.

Богданов обясни, че фокусът за тази година е да се отвори възможността за инвестиции от трети страни и да се диверсифицират икономическите отношения на България. През 2024 г. страната ни търси нови пазари извън ЕС, като фокусът ще е върху нови пазари като Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония.

Сред акцентите за икономическото развитие на страната министърът посочи перспективата от приемането на страната ни в Шенген и еврозоната. Той обясни, че това ще повиши доверието в страната ни и ще доведе до увеличаване на чуждестранните инвестиции. Сред ключовите приоритети на страната ни остава и членството в ОИСР.

Споделете