Loading...

Министър Богданов: България е добро място за инвестиции и правене на бизнес

Министър Богданов: България е добро място за инвестиции и правене на бизнес

Министърът на икономиката направи първа копка на нов завод за над 107 млн. лв. край Пловдив

България е добро място за инвестиции и правене на бизнес. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на първата копка на изцяло нов завод на Schneider Electric, който ще бъде построен край Пловдив в Тракия икономическа зона. Инвестицията е за над 107 млн. лв. и 110 нови работни места.

България е стратегическа за производството на френската компания, изтъкнаха по време на събитието от ръководството на Schneider Electric у нас. На церемонията присъстваха още посланикът на Франция Н.Пр. Жоел Майер, заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, изпълнителният директор на Българска агенция по инвестиции Мила Ненова, представители на Френско-българската търговска камара, на Американската търговска камара в България, както и на общините Пловдив и Радиново.

По време на церемонията министър Богданов посочи, че инвестицията на иновативната фабрика на френската компания е важен проект за страната ни, защото създава добавена стойност в нашата икономика.

„Този проект е важен, защото е първият проект, чрез който България променя начина, по който работи с инвеститори. Това е първият проект от последните 20 години, който получава директна държавна помощ не само за изграждане на пътна инфраструктура, а директна финансова помощ за осъществяването на тази инвестиция“, каза министър Богданов. Той беше категоричен, че по този начин страната ни показва промяна в подхода към инвеститорите, както и че е активен партньор в изграждането на големите инвестиционни проекти.

Министър Богданов поздрави екипа на Българската агенция за инвестиции, на Тракия икономическа зона и всички, които са работили за това този проект да се случи именно в България, а не на друго място в Европа. Той изрази увереност, че успехите на Schneider Electric в страната ни ще дадат пример и на други компании да правят бизнес в страната ни. „Сигурен съм, че подходът, който имаме към инвеститорите, ще доведе до трансформацията на нашата икономика, за която всички се борим“, допълни още министърът.

Инвестиционният проект на Schneider Electric в България е свързан с нова производствена база, в която ще бъдат внедрени последен клас технологии и ново оборудване, въглеродно неутрални строителни материали и използване на възобновяеми източници.

Във фабриката в Пловдив ще се асемблират, тестват и опаковат прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение. Предвижда се внедряване на последен клас софтуерни технологии, индустриални автоматизации, възобновяеми източници на енергия и др.

Споделете