Loading...

Министър Богданов: България и регионът на Източна Европа предлагат много възможности за растеж и развитие

Министър Богданов: България и регионът на Източна Европа предлагат много възможности за растеж и развитие

„Източна Европа предлага много възможности за растеж и България ще е в основата на бъдещото развитие на региона. Стартирахме като аутсорсинг дестинация, а вече се превръщаме в хъб за иновации и дигитализация“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на двадесетото юбилейно издание на Виенския икономически форум. Според него инфраструктурната свързаност, енергийният сектор, дигитализацията и ИТ секторът са ключови за развитието на цяла Европа.

Министър Богданов: България и регионът на Източна Европа предлагат много възможности за растеж и развитие„В нашия регион имаме световно признати фирми в сфери като логистиката, ИКТ, космоса – всички от тях експортно ориентирани“, добави Богданов. Той припомни още, че дигитализацията е ключов приоритет на българско правителство и че предстои над 400 електронни услуги за бизнеса да бъдат имплементирани и развити през следващите години. Министър Богданов посочи и влизането на България в Шенгенското пространство като водещ приоритет, както и развитието на транспортната свързаност и на логистиката в региона. По думите му инвестициите в инфраструктурата, в зелената свързаност и в индустриалните зони са друг ключов аспект за региона. „Проектите в тези области са отворени към партньорства за западни компании и тяхната реализация ще гарантира икономическия растеж на държавите“, подчерта Богданов.

„Във времена на нестабилна геополитическа обстановка е важно да оставим политическото говорене на страна и да се фокусираме върху аспектите за икономическото развитие на Европа и региона“, каза още министърът по време на икономическия форум. Мотото на събитието тази година е „Продължаваме да изграждаме икономически мостове в трудни времена“. По думите на Богданов Ковид-19 пандемията, войната в Украйна и в Израел показаха на Европа, че икономическата сигурност не е даденост, че трябва да бъдем обединени, за да можем да гарантираме устойчивото икономическо развитие на държавите.

Виенският икономически форум е учреден през 2004 г. със стратегическата да насърчава регионалното сътрудничество и диалога между държавите членки в региона от Адриатическо до Черно море. В продължение на две десетилетия форумът се утвърждава като мост между икономиката и политиката. Събитието събира политици, икономисти и дипломати за важни дискусии, свързани с икономическото развитие на региона.

Споделете