Loading...

Министър Богданов: България и Япония отварят нова страница в двустранните си отношения

Министър Богданов: България и Япония отварят нова страница в двустранните си отношения

Икономическият министър обсъди с японския си колега сътрудничество в сферите на иновациите, дигитализацията и IT сектора

Нови ключови приоритети, които да бъдат развивани между България и Япония през следващите години, обсъдиха по време на среща в Токио министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и японският му колега министърът на икономиката, търговията и индустрията Нишимура Ясутоши. „Тези 50 години сътрудничество между „ЕлБи Булгарикум“ и „Мейджи“ са доказали, че отношенията между държавите ни са на много високо ниво – ние си поставяме още по-големи цели и вече гледаме напред към следващите 50 години, през които ключови сектори за съвместни дейности трябва да бъдат иновациите, дигитализацията и информационните и комуникационни технологии”, заяви Богданов на срещата в японското министерство.

Министър Богданов: България и Япония отварят нова страница в двустранните си отношенияПред японския си колега той подчерта, че България се превръща в хъб за иновации в Европа, където вече имаме проекти на световно ниво, свързани с развойни центрове, роботи, супер компютри и сателитни констелации. „Търсим възможности за коопериране с японски компании точно в тези области”, обяви Богданов.

Двамата обсъдиха още национални и регионални проекти, свързани с инфраструктура, ядрена енергетика и възобновяеми енергийни източници, към които японските компании проявяват интерес. „България има важна роля за развитието на ключови проекти за региона”, посочи Богданов. Той отправи покана към министър Ясутоши и Японската бизнес федерацията Кейданрен да посетят България и да се запознаят на място с възможностите за инвестиране.

По време на визитата си в страната на изгряващото слънце министър Богданов посети и Японския институт RIKEN, който през септември подписа Меморандум за сътрудничество с българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). С ръководството на японския институт бяха набелязани възможности за сътрудничество и обмен между български и японски учени, както и на студенти от двете държави.

В рамките на работното си посещение в Япония министърът на икономиката и индустрията проведе среща и с гуверньора на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) – Нобумицу Хаяши. Двамата разговаряха за възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти у нас. „Страната ни е връзката между държавите от Европейския Съюз и Азия“, изтъкна Богданов. От своя страна Нобумицу Хаяши заяви, че оценява високо възможностите за инвестиции у нас, които ще допринесат за постигане на свързаност в региона. По неговите думи японският бизнес може да има водеща роля в развитието на важни проекти както на регионално, така и на национално ниво. По време на срещата бяха дискутирани и общи партньорства в развитието на индустриалните зони в България.

През първите девет месеца 2023 г. общият стокообмен с Япония е на стойност 234.2 млн. щ.д. За този период българският износ бележи увеличение от 18.4% и възлиза на 71.8 млн. щ.д.

Споделете