Loading...

Министър Богданов: България има потенциал да се превърне в европейски хъб за съхранение на енергия

Министър Богданов: България има потенциал да се превърне в европейски хъб за съхранение на енергия

България има потенциал да се превърне в европейски хъб за съхранение на енергия. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на Българо-корейски енергиен форум, посветен на подобряване на сътрудничеството в сферата на устойчивата енергийна трансформация и енергийната сигурност.

На събитието, организирано от „Атлантическия клуб“, присъства новоназначеният посланик на Република Корея у нас д-р Джонгин Бе, министри от правителството, депутати, енергийни експерти и др.Министър Богданов: България има потенциал да се превърне в европейски хъб за съхранение на енергия

Според министър Богданов страната ни разполага с кадри, инфраструктура, стратегическо местоположение и възможности, които, ако бъдат използвани, могат да я утвърдят като хъб за развитие на системи за съхранение на енергия в Европа и технологии на бъдещето. „Процесът на декарбонизацията е труден преход, но той е и възможност за иновации, за инвестиции и икономическо развитие“, каза още министърът.

Богданов беше категоричен, че правителството и обществото трябва да помогнат на бизнеса в този преход, защото той е активният играч в него. Министърът акцентира на това, че държавата може да окаже подкрепа с политики и различни видове финансиране.

По време на форума Богдан Богданов припомни, че България е останала енергийно стабилна, въпреки войната в Украйна.

„Декарбонизацията трябва да се случи, трябва да осъществим енергийната трансформация“, каза министърът.

В рамките на събитието новоназначеният корейски посланик у нас обяви, че дилемите пред устойчивия зелен преход повече не могат да бъдат отлагани. Той припомни, че България е пионер в използването на слънчева енергия и обяви, че страната му ще се радва да си сътрудничи с нашата в сферите на производството на зелен водород и в сектора на ядрената енергетика.

Споделете