Loading...

Министър Богданов: България може да стане регионален център за развойна дейност в аутомотив сектора

Министър Богданов: България може да стане регионален център за развойна дейност в аутомотив сектора

Германска компания инвестира в софтуерен развоен център в София и ще създаде нови 100 работни места

Германската компания SULZER инвестира първоначално 1.5 млн. евро в софтуерен развоен център в София, като постепенно ще създаде близо 100 нови работни места за висококвалифицирани ИТ специалисти у нас. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов с изпълнителния директор на немската фирма за автомобилен софтуер SULZER GmbH д-р Михаел Краус и Раджеш Раджу, управляващ директор на Achala IT Solutions. Сред клиентите на компанията са автомобилните производители BMW, AUDI, DAIMLER, MAN, Porsche, Rolls Royce, SEAT, VW, Skoda и др.

Министър Богданов подчерта, че аутомотив секторът е приоритетен за България, тъй като носи много голяма добавена стойност. Той посочи, че все повече инвеститори от индустрията проявяват интерес да открият именно R&D центрове у нас. „Разработката на софтуер в автомобилната индустрия е важна за България, а страната ни има всички предпоставки да се превърне в регионален център за развойна дейност на компании от сектора“, допълни той.Министър Богданов: България може да стане регионален център за развойна дейност в аутомотив сектора

Министърът посочи, че автoмoбилнaтa индycтpия у нас е една от най-бързо растящите, като само зa минaлaтa гoдинa e гeнepиpaла над 10 % от БВП и създава заетост на 75 000 души. По думите му само допpeди 10 г. тя е съставлявала едва 1% от БВП, а заетите в нея ca били пo-мaлĸo oт 9 000.

На срещата бяха обсъдени плановете на германо-индийското съвместно дружество за развитие у нас, като д-р Краус посочи, че инвестицията в страната ни е част от политиката на компанията за ниършоринг в търсене на съкращаване на веригите за доставка.

Министър Богданов заяви, че България разполага с талантливи инженери и достатъчна експертиза, като изтъкна, че тук може да се постигне устойчиво бизнес развитие, както и синергии и партньорства в аутомотив сектора, където вече е изградена отлична екосистема.

SULZER GmbH е създадена през 1978 г., и работи успешно с клиенти в автомобилната индустрия, както и в инженерния и застрахователния сектор.

Немската компания е доставчик на ИТ решения, който поддържа процесите на автомобилната верига за доставки чрез интегрирана бизнес и техническа експертиза.

Споделете