Loading...

Министър Богданов: Белгийски компании са инвестирали в България над 2.6 млрд. евро

Министър Богданов: Белгийски компании са инвестирали в България над 2.6 млрд. евро

Стокообменът с Белгия нараства, като за първото тримесечие на 2023 г. възлиза на 675.6 млн. евро, посочи той

Кралство Белгия е един от традиционните ни и важни търговски партньори, а белгийските компании са сред водещите инвеститори в България. Белгийските инвестиции у нас възлизат на над 2.6 млрд. евро. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който участва в откриването на традиционните Дни на Белгия в България. На събитието присъстваха още Н.Пр. Фредерик Морис, посланик на Кралство Белгия у нас, както и представители на „Белгия – България – Люксембург“ бизнес клуб.

Министър Богданов изтъкна добрите взаимоотношения между двете страни, като посочи, че това е предпоставка за по-нататъшно развитие на потенциала и на икономическото сътрудничество с Белгия. Той обяви, че през 2022 г. стокообменът с Белгия възлиза на малко над 2 млрд. евро, което е ръст от 6.8% спрямо предходната 2021 г. „Само за първото тримесечие на настоящата година търговският оборот с Белгия продължава да расте и достига 675.6 млн. евро, което е доказателство за продължаващото развитие на двустранните търговски отношения“, заяви той.

По думите му все повече компании избират България като инвестиционна дестинация, а белгийските фирми са едни от най- активните в разработване на нови продукти и иновации. „Ще продължим активния диалог с инвеститорите, бизнеса и търговските камари“, подчерта още министърът на икономиката и индустрията.

Дните на Белгия в България отбелязват успешните отношения между Белгия и България. Те се организират ежегодно от Посолството на Кралство Белгия в София и Бизнес клуба „Белгия-България-Люксембург“.

Споделете