Loading...

Министър Богданов: „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ ще създадат съвместна изследователска лаборатория

Министър Богданов: „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ ще създадат съвместна изследователска лаборатория

В Токио икономическият министър участва в официалното отбелязане на 50 години от първата продажба на българско кисело мляко в Япония

За нас е важно партньорството ни не само да продължи да популяризира българското кисело мляко на пазарите в Япония и азиатския регион, но и да успеем да доразвием съвместните изследвания между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“. Партньорството между двете компании е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в Токио, където в централата на японската корпорация беше официално отбелязана 50-годишнината от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.

Министър Богданов: „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ ще създадат съвместна изследователска лабораторияСътрудничеството между българската държава и „Мейджи“ стартира през 1973 г., когато в Япония започват първите продажби на българско кисело мляко, произведено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на сътрудничеството българското кисело мляко се разпознава вече от близо 95% от японците.

В Токио икономическият министър се срещна с президента на „Мейджи Холдингс“ г-н Кадзуо Кавамура и с президента на компания „Мейджи“ г-н Кацунари Мацуда. На срещата с ръководството на японската корпорация стана ясно, че предстои създаването на съвместен изследователски център между българското държавно дружество „Ел Би Булгарикум“ и японската компания. Той ще бъде насочен към развитието на нови проекти и проучването на нови общи пазари, както и към навлизането в други сектори. През следващата седмица се очаква представители на „Мейджи“ да пристигнат в София за финализиране на проекта.

Развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството и има за цел да повиши научно-изследователския потенциал и експертизата в областта на закваските, пробиотиците, здравословното хранене. Очаква се съвместният институт да стартира още през 2024 г.

„Съвместната инвестиция в изследователска лаборатория в България е един от основните ни приоритети. Очакваме новият проект да стартира в България през следващата година. Поставяме основите за сътрудничество и за следващите 50 години.“, каза Богданов.

Министър Богданов: „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ ще създадат съвместна изследователска лаборатория„България винаги ще бъде надежден икономически партньор, на който Япония може да разчита“, каза още министър Богданов. Той акцентира на факта, че въпреки наблюдаваната рецесия в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2%. За третото тримесечие на годината страната ни се нарежда в топ 5 по икономически растеж в рамките на ЕС.

Министър Богданов е на официална визита в Япония, където ще се срещне и с г-н Нишимура Ясутоши, министър на икономиката, търговията и индустрията, както и с гуверньора на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC), г-н Нобумицу Хаяши.

В българската делегация участват още зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Ивайло Лилов, посланикът на България в Япония Мариета Арабаджиева и други.

Споделете