Loading...

Министър Богданов: „Ел Би Булгарикум“ вече работи на максимален капацитет и със 100% българско мляко

Министър Богданов: „Ел Би Булгарикум“ вече работи на максимален капацитет и със 100% българско мляко

Ще се модернизира производствената база на компанията и ще се инвестира в нови машини

„Ел Би Булгарикум“ вече работи на максимален капацитет и със 100 процента българско мляко. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който посети производствената база на държавното млекопреработвателно предприятие във Видин и се запозна в детайли с производствения процес на дружеството. „Ел Би Булгарикум“ няма да се приватизира“, увери Богдан Богданов работниците и ръководителите на базата.

Министър Богданов: „Ел Би Булгарикум“ вече работи на максимален капацитет и със 100% българско мляко

Той обяви, че приоритет на държавата ще е обновяване на цялата фабрика и че ще работи за привличане на млади хора в дружеството.

На срещата с ръководството на производствената база стана ясно, че в момента във Видин дневно се произвеждат по 25 000 кофички кисело мляко и по над 6 тона прясно. Възстановено е и производството на продукти по БДС, което бе преустановено при предишното ръководство. Доставките на мляко за продуктите на „Ел Би Булгарикум“ вече са удвоени, каза министърът. По решение на новото ръководство на компанията всеки месец се правят прозрачни конкурси за избор на доставчици на изцяло българска суровина. Министърът посочи, че този месец е закупена суровина в размер на 900 тона мляко само от български производители, което е близо 2 пъти увеличение в сравнение с миналото лято, когато изкупуваната суровина е била само 430 тона.

Качеството на продуктите трябва да се възвърне, категоричен бе Богданов. Той съобщи, че се планира дистрибуционната мрежа в региона да се увеличи, за да се скъси веригата на доставки и продуктите на „Ел Би Булгарикум“ да достигат до повече клиенти. Министър Богданов: „Ел Би Булгарикум“ вече работи на максимален капацитет и със 100% българско млякоПрез последните месеци се наблюдаваше липсата им в магазинната мрежа.

Богданов припомни, че при предишното ръководство на дружеството са взимани неефективни решения за продажба на продуктите под себестойността им, което е довело до големи загуби за компанията. Заради неизгодни договори с търговски вериги компанията е губела по 50 000 лева месечно. През последните месеци производството не е работило на пълен капацитет, а на едва 60 процента от него, припомни още министърът.

Богданов разгледа производствените цехове в предприятието и констатира, че базата има нужда от спешен ремонт. „Държавата ще я реновира и ще инвестира в нови продукти и производствени машини. Модернизацията на производството е приоритет за нас“, каза министърът. Той съобщи, че се планира в „Ел Би Булгарикум“ да се привлекат млади хора и кадри чрез възстановяване на дуалните програми. Научният център на „Ел Би Булгарикум“ ще продължи да получава подкрепата на държавата и ще влезе в нов етап на развитие, благодарение на сътрудничеството си с японската компания „Мейджи“, каза още министърът.

Споделете