Loading...

Министър Богданов и посланикът на Египет обсъдиха сътрудничество в областта на високите технологии

Министър Богданов и посланикът на Египет обсъдиха сътрудничество в областта на високите технологии

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на Арабска република Египет Н.Пр. Халид Емара обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество в сектора на автомобилната индустрия и на високите технологии. По време на разговора двамата акцентираха на активизирането на българо-египетските отношения през последните години и на търсенето на начини за по-нататъшното им укрепване.

Министър Богданов и посланикът на Египет обсъдиха сътрудничество в областта на високите технологииМинистър Богданов и посланик Емара разговаряха и за възможностите за сътрудничество между компании от арабския свят и Европа. България има важно място в износа на ЕС за арабските страни и конкретно за Египет. Според статистиката за 2022 г. износът на България за Египет е нараснал с над 100% в сравнение с данните за 2021 г., стана ясно още по време на срещата.

Министър Богданов запозна посланик Емара с двата ключови приоритета на България – членство в Шенген и Еврозоната. Той подчерта, че Министерството на икономиката и индустрията има за цел до края на 2024 г. да запознае ключовите икономически партньори на България по света с ползите от присъединяването ни към Шенгенското пространство и приемането на еврото.

Посланикът на Египет информира министъра на икономиката за готовността на страната си да изпраща сезонни работници у нас не само в туризма, но и в сектори като индустрията и високите технологии. Двамата акцентираха и на перспективите за образование на египетски граждани в България.

На срещата министърът на икономиката и индустрията и посланикът на Египет у нас обсъдиха още възможностите за участие на България на Арабска конференция и изложение за продоволствена сигурност през тази година.

Споделете