Loading...

Министър Богданов и турският посланик обсъдиха инвестиции в инфраструктурни проекти

Министър Богданов и турският посланик обсъдиха инвестиции в инфраструктурни проекти

Стокообменът ни с Турция бележи ръст с 9.2% през първите три месеца на годината

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на Турция Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок обсъдиха активизиране на икономическото сътрудничество и проекти за нови инвестиции.

Двамата разговаряха за възможностите за взаимно насърчаване и защита на инвестициите. Те обсъдиха и секторите с потенциал за нарастване на търговията, сред които са информационни и комуникационни технологии, иновации като технологични паркове и дигитализация на търговията, машиностроене и др.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за турски инвестиции в транспортната инфраструктура на страната, както и за потенциала на български фирми във вагоностроенето и поддръжката на локомотиви.

Министър Богданов и турският посланик обсъдиха инвестиции в инфраструктурни проекти

Министър Богданов акцентира пред посланик Секизкьок, че приемането на България в Шенген е основен приоритет за страната ни. Той обясни, че членството ни в зоната ще е от полза и за турските компании, които са инвестирали в България.

Турция е стратегически инвеститор в България, водещ партньор извън Европейския съюз. През първото тримесечие на 2023 г. стокообменът между двете страни е 1.7 млрд. евро, което е ръст с 9.2% спрямо същия период за 2022 г. През първите три месеца на годината износът към Турция също бележи ръст, с 6.1%, и вече е 718 млн. евро, а вносът е в размер на 1 млрд. евро, което е ръст с 8.3%. Интересът на турските фирми в България е към проекти, свързани с енергийната инфраструктура, строителство, производство на части за автомобилната промишленост, хранително-вкусовата и текстилната промишленост и др.

Споделете