Loading...

Министър Богданов: Икономическата сигурност на Европа зависи от пълната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в еврозоната

Министър Богданов: Икономическата сигурност на Европа зависи от пълната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в еврозоната

Икономическите министри на България и Румъния бяха категорични, че за да запази Европа своята конкурентоспособност, двете страни трябва да са в Шенген

Ръст на БВП между 3% и 5% се очаква от присъединяването на България

Заедно с бизнеса и с двустранните камари, искаме ясно да заявим, че икономическата сигурност и развитието на Европа зависят от пълната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в еврозоната. Това каза днес министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред медиите в Русе. Той посрещна румънския си колега – министъра на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa Щефaн-Paдy Oпpя на Дунав мост. Двамата обсъдиха логистичните трудности на границата, които затрудняват инвеститорите и бизнесите от цяла Европа.

Министър Богданов подчерта, че загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни. По неговите думи над 6 часа са изчакванията на границата, в опеределен период от време, само на тежкотоварния трафик. „Няма как Европа да бъде конкурентоспособна, ако милионите камиони, които минават през България, чакат по толкова време“, каза още той.

„Километричните опашки и затрудненото преминаване на границата пречат на нашия бизнес и на нашите държави, а това е сериозен проблем и за Европа“, подчерта Богданов. По неговите думи, за да се запази конкурентоспособността на целия регион, България и Румъния трябва да бъдат напълно интегрирани в европейското пространство. „Ние сме активна част от икономическото развитие на Европа“, подчерта Богданов.

Министър Богданов: Икономическата сигурност на Европа зависи от пълната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в еврозоната„Доказали сме, че България и Румъния са дестинации, в които се създават бъдещите иновации за Европа и имаме много такива примери, които можем да споделим“, категоричен бе министърът. По неговите думи Югоизточна Европа предлага много възможности за растеж и развитие и този регион ще бъде основен фактор за подпомагане развитието на цяла Европа.

Икономическият министър подчерта, че от присъединяването на България в Шенген и в еврозоната се очаква ръст на БВП между 3% и 5%. „Надявам се усилията на България и Румъния да бъдат видяни и да бъде отчетено, че икономическото развитие на нашите държави е в основата на бъдещата конкурентоспособност на Европа“, допълни Богданов.

“Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са нормалните права, които имаме, за да да бъдат нашите икономики конкурентни на всички други икономики в Европейския съюз”. Така коментира темата министърът на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa на Румъния Щефaн-Paдy Oпpя.

Двамата министри откриха конференция на тема: „Обединена Европа – един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция“. В рамките на форума бе поставен акцент върху икономическото бъдеще на региона, ключовите инфраструктурни проекти, както и добрите практики между бизнеса. На събитието присъстваха инвеститори, представители на чуждестранния и местния бизнес и на търговски камари на двете страни.

Конференцията бе организирана от Министерството на икономиката и индустрията на Република България и Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Република Румъния.

Споделете