Loading...

Министър Богданов: Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за потребителите

Министър Богданов: Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за потребителите

„Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за потребителите”. Това заяви икономическият министър Богдан Богданов в предаването “Здравей, България” пред NOVA.

„С “Достъпно за вас” целим да постигнем трайно ниски цени на 50 продукта от първа необходимост. Самата кампания е доброволна. Тя не задължава една или друга верига да спазва определени тавани на цени. Ние създадохме основа за конкуренция между различните участници в инициативата и то за тези 50 продукта от първа необходимост.”, каза Богданов.

Икономическият министър заяви, че в становището на КЗК, в което се изявява негативно отношение към инициативата, няма правни аргументи, а икономически разсъждения.

„Ние не залагаме цени. Ние им казваме, че се конкурират за тези 50 продукта”, каза Богданов.

Министерство на икономиката подготви още вчера допълнително становище до КЗК. „Ще инициирам разговор”, допълни министърът.

„Не искаме участниците в инициативата да бъдат компрометирани. Не искаме и потребителите да са в ситуацията, както казва антимонополният орган, да им се предлага само един топъл обяд. Още днес ще изпратим писмо до Комисията за искане за среща, за да обсъдим притеснителните за тях точки”, каза Богданов.

Относно парите, които „Лукойл” трябва да внася във Фонда за енергийна сигурност, той посочи, че основанието за това е закон, който е приет в началото на тази година, но не е влязъл в сила. Причината – заложени са ненужни заключителни разпоредби за нотификация на Европейската комисия. “Има два етапа на нотификация. Първият беше завършен още през март, но вторият не е бил дори започнат от управляващия тогава служебен кабинет. Това е спирачката „Лукойл” да не е плащала до момента”, каза министърът

“В момента законът не е влязъл в сила, нотификацията не е завършила. Ако бъдат отменени изискванията за нея, той ще влезе в сила и тогава очакваме „Лукойл” да си изпълнява ангажимента”, допълни той.

Споделете