Loading...

Министър Богданов обсъди с посланика на Великобритания задълбочаване на сътрудничеството в областта на микроелектрониката и високите технологии

Министър Богданов обсъди с посланика на Великобритания задълбочаване на сътрудничеството в областта на микроелектрониката и високите технологии

С над 127% е нараснал стокообменът ни с Обединеното кралство през първото тримесечие на настоящата година, спрямо същия период на 2022 г.

Активизиране и задълбочаване на икономическите отношения между двете страни обсъдиха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас Н. Пр. Роб Диксън.

Двамата разговаряха за потенциала и възможностите, които има за партньорство между България и Обединеното кралство в сферата на търговията, технологичният сектор и микроелектрониката. Двамата се обединиха, че тези сектори представляват голям интерес за фирмите от Великобритания и те дава възможност за разширяване и надграждане на сътрудничеството между двете страни.

Посланик Диксън изтъкна, че британската страна е заинтересована от сътрудничество с български компании във високотехнологични сектори.

Министър Богданов посочи, че Обединеното кралство е един от важните търговски партньори на страната ни, като двете държави имат много добър потенциал за развитие.

Само за първите три месеца на 2023 г. българският износ за Великобритания бележи ръст от над 90 % и възлиза на 372.1 млн. евро. Общият стокообмен за тримесечието е 625 млн. евро, като нараства с над 127 %, спрямо същия период на 2022 г.

Богданов подчерта още, че България може да предложи много възможности на британските компании, като свързваща точка между Европа и Азия. По думите му чрез организиране на двустранни бизнес форуми и събития, съвместно с Британско-българската бизнес асоциация, ще се подпомогнат български компании да излязат и да се развиват на британския пазар.Министър Богданов обсъди с посланика на Великобритания задълбочаване на сътрудничеството в областта на микроелектрониката и високите технологии

Двамата изтъкнаха, че съществуват още възможности за партньорства в автомобилния сектор, финтех и в областта на изкуствения интелект, като за пример беше даден пъpвият пo poдa cи в Изтoчнa Eвpoпa Инcтитyт зa ĸoмпютъpни нayĸи, изĸycтвeн интeлeĸт и тexнoлoгии INSAIT, пpипoзнaт вече oт големи технологични гиганти.

Те обсъдиха и процеса по присъединяване на България в ОИСР, като министър Богданов заяви, че приемането на страната ни е стратегическо и приоритетно за Правителството и допълни, че България ще бъде по-активна в изпълнението на критериите за членство. Посланик Диксън изрази пълна подкрепа от страна на Обединеното кралство за членството на страната ни в Организацията.

Споделете