Loading...

Министър Богданов обсъди възможностите за инвестиции в България с водеща южнокорейска компания

Министър Богданов обсъди възможностите за инвестиции в България с водеща южнокорейска компания

Позициониране на южнокорейски компании в индустриалните зони у нас и реализация на проекти с публично-частно партньорство бяха сред темите на срещата

Възможностите за инвестиции у нас и активизиране на двустранното сътрудничество в редица сектори, сред които аутомотив, енергетиката, транспорт, информационни и комуникационни технологии, здравеопазването и иновациите. Тези теми обсъдиха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и представители на най-голямата компания за изпълнение на инфраструктурни и енергийни проекти в Южна Корея, които са на посещение у нас.

Чуждестранната делегация бе съпроводена от посланика на Република Корея в България Н. Пр. г-н Бе Джонгин. Припомняме, че министър Богданов бе на работна визита в Южна Корея в края на миналата година и покани представителите на компанията на посещение в страната ни, където могат да се запознаят на място с възможностите за инвестиции и за потенциални партньорства.

Акцент в разговора бе поставен върху позиционирането на южнокорейски компании в индустриалните зони у нас, както и върху реализацията на съвместни проекти в България. Министърът на икономиката и индустрията изтъкна пред представителите на корейския гигант конкурентните предимства, които предлага страната ни на инвеститорите, като посочи наличието на добри експерти и стратегическото разположение на страната ни, което ще насърчи успешното навлизане на корейски фирми на Европейския пазар. Чрез България компаниите ще бъдат близо до западните си клиенти, докато същевременно имат достъп до ключови ресурси и експертиза.

В рамките на срещата бяха обсъдени още възможностите за реализация на проекти с публично-частно партньорство, като икономическият министър посочи, че страната ни е движеща сила за голяма част от важните инфраструктурни проекти за региона.

„Работи се за изграждането на инвестиционен портал, който има за цел да съкрати инвестиционния процес и да улесни достъпа на компаниите до обобщена информация за възможностите, които предлага България“, обяви Богданов. По този начин ще се улесни и комуникацията между бизнеса и всички държавни институции. Икономическият министър посочи и механизмите за регионална помощ, като изтъкна, че в регионите с по-висока безработица, в които трябва да се открият нови работни места праговете за държавна помощ са по-високи.

Министър Богданов обсъди възможностите за инвестиции в България с водеща южнокорейска компания“България става все по-привлекателна за инвеститорите. Отчитаме рекордни инвестиции през 2023г. не само на нови компании, но и на такива, които реинвестират у нас“, каза още Богданов.

Министърът подчерта, че предстои подписване на Меморандум за двустранна търговия и стимулиране на инвестициите между държавите като се работи това да се случи по време на заседанието на българо-корейската Комисия за икономическо сътрудничество през тази година у нас.

На срещата присъстваха още заместник-министърът на икономиката Николай Павлов и изпълнителните директори на Държавната консолидационна компания (ДКК) и на Националната компания индустриални зони (НКИЗ) Иван Зангочев и Константин Палавеев.

Споделете