Loading...

Министър Богданов откри нов завод за високотехнологични авточасти в Стара Загора за над 50 млн.лв. и 300 работни места

Министър Богданов откри нов завод за високотехнологични авточасти в Стара Загора за над 50 млн.лв. и 300 работни места

Изграждането на нова индустриална зона в Стара Загора е приоритет за МИИ

„С всеки един такъв проект, който откриваме, сме една стъпка напред към технологичната модернизация на България.“ Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който откри нов завод за производство на високотехнологични, критични компоненти за автомобили в Стара Загора.

Предприятието се нарежда сред най-големите в аутомотив сектора в региона. Изградено е с инвестиции от над 50 млн.лв. на нидерландската компания Nedschroef със съдействието на търговското аташе на България в Бавария Стефан Йонков. Проектирано и изпълнено е от германското подразделение на дружеството Nedschroef,. Това стана ясно по време на официалната церемония по представянето и откриването на инвестицията, на която присъстваха кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, изпълнителният директор на компанията Пол Редтс, представители на бизнеса от региона.

Министър Богданов откри нов завод за високотехнологични авточасти в Стара Загора за над 50 млн.лв. и 300 работни места

Новата производствена мощност е разположена върху площ от близо 30 000 кв. м. в индустриална зона Стара Загора и ще даде възможност за увеличаване на заетостта в региона. С пълното разгръщане на проекта ще бъдат разкрити 300 нови работни места.

„Инвестицията е важна за България и региона, защото такива глобални компании трансферират в България ключови технологии в аутомотив индустрията. Тя потвърждава, че интересът към Стара Загора от инвеститори е изключителен към момента“, каза министър Богданов.

Министърът допълни, че в следващите няколко години старозагорският регион ще предостави много възможности на компаниите, най-вече по линия на Фонда за справедлив преход.

„Това, което искаме да кажем като институции е, че приоритет в следващите години ще е развитието на Стар Загора и региона. Ние трябва да разкрием нови работни места. Хората, които в момента работят и в минния сектор и в Маришкия басейн, най-вероятно ще трябва да се преквалифицират. Ние искаме да създадем нов бизнес, нови възможности тук. Това са компании с по-голям брой работни места, които да дадат възможност на всички тези хора да си подсигурят и работата и развитието на местно ниво“ каза министър Богданов.

Той съобщи, че основен приоритет на МИИ е изграждането на нова индустриална зона в Стара Загора на терен, който е към ДКК и в момента се разработва такъв проект. „Национална компания индустриални зони“ ще е операторът и структурата, с която съвместно с общината ще се развие такъв терен, защото общината има нужда от развитие на нови индустриални зони, подготвени терени.

„Вече мислим за следващата стъпка, която ще предприемем в тази посока, бяхме на посещение в Стара Загора с ключови инвеститори, с които сме в преговори в момента – големи производства, които ще променят буквално облика не само на региона, но и на България“ каза министърът.

Той посочи, че се изработва ясна стратегия за развитието на индустриалните зони в България, базирана на регионален принцип. По думите му развитието трябва да е свързано с конкретни сектори и да е обвързано с очакванията на инвеститорите в тези сектори.

Koninklijke Nedschroef Holding B.V., със седалище в Хелмонд, Нидерландия, е създадена преди 125 години и е символ на иновативна технология за свързване в световен мащаб. Интелигентно инженерство, висококачествени крепежни елементи и индивидуални технологични решения за формоване от Nedschroef се използват в автомобилната, транспортната и космическата индустрия, както и в машиностроенето и енергетиката. Като един от водещите световни производители на крепежни елементи, Nedschroef дава работа на 2300 души в 11 страни.

Споделете