Loading...

Министър Богданов: Работим активно да запазим и да надградим икономическия растеж на България през 2024 година

Министър Богданов: Работим активно да запазим и да надградим икономическия растеж на България през 2024 година

Варна ще има своя индустриална зона, в партньорство между общината и държавата

Имаме единомислие с кмета на Варна акциите в Пловдивския панаир да бъдат върнати от общината на държавата

„Приключихме 2023 г. с ръст от 1.8 % на брутния вътрешен продукт, за 2024 г. предвиждаме той да бъде над 2%. Работим активно да запазим и да надградим икономическия растеж на България през настоящата година“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който е на работно посещение в град Варна.

Той посочи запазването и надграждането на преките чуждестранни инвестиции у нас като друг приоритет за годината. „Въпреки рецесията, която се наблюдава при икономическите ни партньори в Европа, България отчита най-високия ръст на преките чуждестранни инвестиции за последните 12 години“, подчерта Богданов. В периода от януари до ноември миналата година те са достигнали 3,485 млрд. евро, което е с 36% повече спрямо същия период на 2022 г. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). „Това са близо 7 млрд. лв. свеж ресурс в държавата. Част от тези средства са реинвестиция, което е още един знак, че бизнесът в България е оптимистичен за развитието на нашата икономика“, допълни Богданов.

Икономическият министър проведе среща с кмета на Община Варна Благомир Коцев и обсъдиха бъдещото икономическо и индустриално развитие на областта. Богданов изтъкна предимствата на региона и обяви изграждането на индустриална зона на територията на община Варна, съвместно с Националната компания индустриални зони (НКИЗ). „Варна е един от най обещаващите региони в България и има абсолютно всички предпоставки да привлича не само инвестиции, но и да подпомага развитието на местния бизнес в сектори с високо добавена стойност“, подчерта министърът. Индустриалната зона ще бъде изградена в партньорство между държавата в лицето на НКИЗ и общината.

Икономическият министър обяви, че ще бъде сформиран местен инвестиционен екип, който ще представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в региона. Той ще бъде подпомаган от Министерството на икономиката, НКИЗ и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

По отношение на достъпа на бизнеса до подготвени кадри, министър Богданов заяви, че Министерството на икономиката ще работи в тясно сътрудничество с университетите и общините. „Искаме да дадем възможност на млади хора, които завършват своето образование, да получат възможност за стаж и професионална квалификация в структурите на министерството“, подчерта той.

Относно националните приоритети, свързани с приемането на България в Шенген и еврозоната, Богданов посочи, че за тяхното изпълнение Министерството на икономиката ще работи съвместно с Община Варна. „Имаме ясна стратегия за привличане на инвеститори за изпълнението на ключови инфраструктурни проекти“, каза икономическият министър.

Богданов коментира и бъдещото развитие на Пловдивския панаир: „Имаме единомислие с кмета на Варна, до края на месец март се предвижда акциите в Пловдивския панаир да бъдат върнати от общината на държавата“. По неговите думи е важно обществото да знае, че държавата приоритизира развитието на този стратегически актив. „Искаме панаирът да работи на пълния си капаците и вратите му да бъдат отворени и за бизнеса от региона на Варна“, категоричен бе министърът. Той допълни, че има изготвена стратегия за развитието панаира, която е представена пред Общинския съвет в Пловдив и има готовност това да се случи във Варна. По неговите думи вече има предложения и за организиране на съвместни събития в Пловдив, които да се състоят още тази година. „Заедно с българските общини можем превърнем Пловдивския панаир в място, което да бъде врата на българската индустрия към света“, каза Богданов. Той подчерта, че с навременните усилия на Министерството на икономиката и индустрията е предотвратено акциите на държавата в Пловдивския панаир да бъдат прехвърлени на частна фирма. Припомняме, че още в началото на юни министър Богданов разпореди пълен правен анализ по казуса. В средата на юли беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата върху акциите, като към настоящия момент с влезли в сила определения са уважени и двете особени искания: за спиране на вписването на апорта в Търговския регистър и за налагане на запор на акциите.

В рамките на работната си визита министър Богданов се срещна и с oбластния управител на гр. Варна Адрияна Андреева.

Министър Богданов: Работим активно да запазим и да надградим икономическия растеж на България през 2024 година

Споделете