Loading...

Министър Богданов разговаря с посланика на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок

Министър Богданов разговаря с посланика на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов се срещна с посланика на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок. Двамата обсъдиха високото ниво на икономически отношения и новите възможности за развитие между двете държави. Разговорът в Министерството на икономиката и индустрията се състоя по повод края на мандата на посланик Секизкьок.

По време на срещата Н.Пр. Айлин Секизкьок благодари на министър Богданов за работата му, с която е допринесъл за увеличаване на двустранния стокообмен и взаимните инвестиции, както и че е създал среда, в която турският бизнес да се чувства добре.

„Достигнахме точка на много добри икономически взаимоотношения. Сега е време да начертаем стъпки, които да дават още по-добри резултати“, каза икономическият министър. Той припомни реализацията на приоритетния за българското правителство инвестиционен проект в алуминиевия завод „Алкомет“.

По време на срещата Н.Пр. Айлин Секизкьок представи предстоящи важни икономически събития и форуми, които ще се проведат в Турция и у нас до края на годината и отправи покана към Министерството на икономиката и индустрията и българския бизнес да се включат в тях. Тя отбеляза, че България има добре развити високотехнологични фирми в секторите на аутомотива и на космическите науки. По думите на Н. Пр. Айлин Секизкьок Турция има интерес от реализиране на съвместни проекти в тези сфери.

Икономическият министър и турският посланик обсъдиха и средата за турските инвеститори в страната ни. По време на срещата Богдан Богданов обяви, че усилията на България за намаляване на административната тежест за чуждите инвеститори ще продължат. Той припомни за създаването на две нови индустриални зони във Варна и в Бургас и заяви, че българската и турската държава може да си сътрудничат в изграждането и развитието на индустриалните зони и възможностите за реализация на проекти с публично-частно партньорство.

Богданов припомни, че на фона на рецесията в Европа, Министерство на икономиката и индустрията се стреми да развива връзките си с държави от Централна и Източна Азия. Той акцентира на това, че Турция е подходящ партньор за България и че има голяма синергия между двете държави за реализиране на общи проекти в различни сфери. Богданов подчерта и че ще продължи работата и диалога с новия посланик и с посолството на Република Турция в България.

Министър Богданов благодари на посланика на Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок за последователната работа за задълбочаване на икономическите отношенията между двете страни.

Споделете