Loading...

Министър Богданов: Разкриването на нови пазари ще диверсифицира експорта от България

Министър Богданов: Разкриването на нови пазари ще диверсифицира експорта от България

Българи, които живеят в чужбина, са сред кандидатите за търговски представители

„Разкриването на нови алтернативни пазари през следващата година ще създаде възможност да се диверсифицира експортът от България и да не се усетят негативните икономически аспекти, които наблюдаваме в момента в Западна Европа. Това каза министърът на икономиката и индустрията на годишните награди на службите по търговско-икономически въпроси „СТИВ”- 2023. По неговите думи експортът на България към ключови за страната партньори, основно от Централна и Западна Европа, се забавя и водеща причина за това е рецесията, която се наблюдава в част от тези държави.

Министър Богданов обяви, че са получени повече от 190 заявления за участие в процедурите за обявените 23 свободни позиции за търговски представители на България в 21 държави по света. „Щастлив съм, че и наши сънародници от чужбина кандидатстват за тези позиции. Целта е да мобилизираме българската диаспора и определени представители, които искат да подпомогнат икономическото развитие на България“, каза той.

Министър Богданов подчерта, че въпреки рецесията в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с около 2% и се очаква този положителен тренд да се запази и през следващата година. „По данни на БНБ за първите девет месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции в България са достигнали над 3,1 млрд. евро“, обяви той. Увеличението е с над 1 млрд. евро или близо 50% повече, спрямо същия период на миналата година, което бележи най-високия ръст за последните 15 години.

Министър Богданов се обърна към представителите на службите по търговско-икономически въпроси с призив за връщане на доверието в институциите у нас. „Наша задача е да подпомагаме българския бизнес, така че да бъде по- успешен у нас и по света“, каза още Богданов. По неговите думи институциите, неправителствените организации и бизнеса трябва да си сътрудничат за постигането на максимално добри резултати.

Влизането на България в Шенгенското пространство и еврозоната министър Богданов определи като непрестанен процес, който има за цел да ребрандира България като място, в което компаниите не търсят евтина работна ръка, а като място, в което те могат да разработват иновации и да работят ефективно.

Тазгодишното награждаване на службите по търговско-икономически въпроси бе проведено виртуално. Събитието се организира съвместно от Министерството на икономиката и индустрията и от Българската търговско- промишлена палата (БТПП). Министър Богданов отличи победителя в класацията за най-добри резултати за 2022 г. Бронзова статуетка „ХЕРМЕС” и грамота получава СТИВ на България в Австрия за заслуги към развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни, за принос за увеличаване на българския износ в чужбина, на чуждите инвестиции и на туристите в България, както и за постигане целите и задачите на БТПП.

Споделете