Loading...

Министър Богданов: Разработваме стратегия за развитието на индустриалните зони в България

Министър Богданов: Разработваме стратегия за развитието на индустриалните зони в България

Започват активни разговори с бизнеса от цялата страна

Министерството на икономиката и индустрията започва активна кампания за създаване и реализация на цялостна нова политика за развитие на индустриалните зони и паркове. Развитието им трябва да е свързано с конкретни сектори и да е обвързано с очакванията на инвеститорите в тези сектори. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на посещението си в Шумен, където проведе среща с представители на бизнеса от региона и посети Индустриалната зона в града.

“Новата стратегия за развитието на индустриалните зони цели да реши един от основните проблеми, които адресираха към нас голяма част от инвеститорите, с които се срещаме – неподготвени индустриални терени, без необходимата инфраструктура и ресурси“, посочи министърът. Той обяви, че започва активна работа, за да бъдат подготвени терените, които са необходими и инфраструктурата към тях.

“Виждаме зони, в които липсва организация. Инвеститорите имат нужда за месец два да започнат работа и да стартират производство. За да сме ефективни в привличането на инвеститори е нужно да изградим ключови зони, структурирани в конкретни индустрии, каза той.

По думите му започват активни разговори с бизнеса от цялата страна. “Правителството е ангажирано да даде стабилност и сигурност на компаниите в страната”, заяви министърът. “За нас е изключително важно да осигурим предвидимост и подкрепа в осигуряването на необходимите ресурси, за да могат българските компании да се развиват успешно, да отварят нови пазари, да добавят стойност към своите производства“, подчерта Богданов.

Той обяви пред представители на компании и инвеститори от региона, че срещите с бизнеса неслучайно стартират от Шумен. “Започваме от Северна България, която с приемането ни в Шенген ще е един от основните бенефициенти на инвестиционни проекти, защото ще бъдат осигурени по-добри логистични връзки по коридорите Север и Юг”, изтъкна Богданов.

Министър Богданов: Разработваме стратегия за развитието на индустриалните зони в България

Министърът на икономиката и индустрията посети и производствените мощности в „Алкомет“ АД – най-големият български производител на алуминиеви продукти – инвеститор на годината за 2022 г. Той изтъкна, че компанията е важен пример как трябва да се развива българската индустрия – да инвестира в модерни технологии и в развитие на човешките ресурси, в създаване на нови продукти с висока добавена стойност.

По време на срещата му с Фикрет Индже, мажоритарен собственик на „Алкомет“ АД стана ясно, че компанията има планове за инвестиции през следващите 10 години за над 300 млн. лв., както и нов проект, който се очаква да започне в рамките на тази и началото на следващата година. Само за миналата година компанията е инвестирала над 27 млн. евро, и е отворила нови пазари за продукцията си в САЩ.

Споделете