Loading...

Министър Богданов: С приемането ни в Шенген Северна България ще е един от основните бенефициенти на инвестиционни проекти

Министър Богданов: С приемането ни в Шенген Северна България ще е един от основните бенефициенти на инвестиционни проекти

Усилията на правителството са насочени към развитието на потенциала на кадрите у нас

„С приемането ни в Шенген Северна България ще е един от основните бенефициенти на инвестиционни проекти“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на кръгла маса на тема „Проблеми и решения на пазара на труда в Североизточна България“, която се проведе в град Шумен. На събитието присъстваха премиерът Николай Денков, посланикът на Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок, министрите на труда и социалната политика, на образованието и науката, на иновациите и растежа, както и над 100 представители на бизнеса от региона.

Министър Богданов даде за пример успешните инвестиционни проекти в индустриалната зона в Шумен, които по негови думи показват страната ни като успешна инвестиционна дестинация. „Подобряването на връзките Север-Юг ще са ключов аспект от последната фаза на европейската ни интеграция“, каза той и допълни: „Североизточна България има потенциал се превърне в пример за индустриализация и за регионална и дори за световна свързаност“.

Министър Богданов: С приемането ни в Шенген Северна България ще е един от основните бенефициенти на инвестиционни проектиПо време на събитието бяха отчетени спецификите на региона и бяха набелязани мерки за справяне с дефицита на квалифицирана работна ръка в краткосрочен и дългосрочен план, което е една от предпоставките за подобряване на местния инвестиционен климат. „Един от ключовите приоритети на правителството е да се справим с дисбаланса между различните региони в страната“, каза още министърът. По неговите думи в България има региони, които се развиват с бърз темп и такива, които се нуждаят от допълнителен ресурс. Министър Богданов посочи улесняването на достъпа до пазара на труда на експерти от трети страни като краткосрочна мярка за справяне с предизвикателствата, свързани с липсата на подготвени кадри в региона.

„В диалог с бизнеса и в тясна координация с представители на различни институции работим за намаляване на административната тежест“, каза икономическият министър. Той обясни, че в момента времето, което отнема на кадрите извън България да започнат работа у нас е изключително дълго и добави, че процесът ще бъде оптимизиран, така че бизнесът да може да разчита на подготвени експерти.
В дългосрочен план министърът посочи, че усилията на правителството са насочени към развитие на потенциала на кадрите в България – чрез програми за преквалификация и за дуално обучение, както и чрез създаване на възможности за регионална релокация на кадри от една област към друга.

„Важно е бизнесът да има сигурността, че държавата работи в негов интерес и за справяне с предизвикателствата с реалните решения и в синхрон с всички институции“, категоричен бе Богданов.

Споделете