Loading...

Министър Богданов: Само за първите десет месеца чуждите инвестиции у нас растат с над 53% и отбелязват нов рекорд от близо 3,4 млрд. евро

Министър Богданов: Само за първите десет месеца чуждите инвестиции у нас растат с над 53% и отбелязват нов рекорд от близо 3,4 млрд. евро

Една от най-големите американски компании в България модернизира завода си в Разград

Преките чуждестранни инвестиции у нас само за първите десет месеца на настоящата година отбелязват значителен ръст и достигат близо 3,4 млрд. евро. Те се увеличават с над 1,1 млрд. евро спрямо тези за януари-октомври 2022 г., като ръста на годишна база възлиза на 53,6%, според предварителните данни на БНБ. Това е най-високият ръст на чуждестранни инвестиции за последните близо 15 години в страната. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който проведе среща със Стийв Матушак, мениджър на завода в България на американската компания ADM.

Двамата обсъдиха намеренията за устойчиво развитие на компанията в Разград и затвърдиха ангажимента на ADM за инвестиции в Общината. Най-голямото предприятие за преработка на царевица в страната планира да инвестира и да направи производството си по-енергийно ефективно. На срещата Стийв Матушак посочи, че компанията има ясни цели и показатели, свързани с намаляване на емисиите на парникови газове, потреблението на природен газ, консумацията на вода и количеството отпадъци.

Министър Богданов подчерта, че България е добро място за развитие на бизнес и това, че компании, които вече са инвестирали у нас, разширяват своите инвестиции, е доказателство за това. Той изрази готовност за съдействие и подкрепа при осъществяването на бъдещите планове на инвеститора. Богданов изтъкна, че правителството работи за предвидима и стабилна бизнес среда, която да гарантира устойчивото развитие на компаниите у нас. На срещата присъства още и заместник-министърът на икономиката Ивайло Шотев.

Американската компания ADM оперира основно на пазари от Балканите, но изнася продукцията си в близо 60 държави по света, което разширява пазара за българските производители на царевица до глобални размери. В допълнение, компанията дарява и над 60 000 лв. в подкрепа на местната общност.

Последната инвестиция на ADM по разширяване на дейността, с която заводът удвои производствения си капацитет, беше завършена през 2021 г.

Споделете