Loading...

Министър Богданов се срещна с посланика на Грузия

Министър Богданов се срещна с посланика на Грузия

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов проведе среща с посланика на Грузия в България Н.Пр. Отар Бердзенишвили. На срещата бяха обсъдени двустранните търговско-икономически отношения и подпомагането на връзките между бизнеса от двете страни. В разговорите участва и зам.-министър Николай Павлов.

Беше отбелязано доброто ниво на двустранните икономически отношения, както и потенциала им за развитие, както и разширяване на българския износ за Грузия. Страната ни е сред основни търговски партньори на Грузия в ЕС, стана ясно още на срещата.

Министърът на икономиката и индустрията и посланикът на Грузия обсъдиха възможностите за повишаване на стокообмена между страните и сектори от взаимен интерес – развитие на транспортната инфраструктура, туризъм, IT-сектора, доставките на стоки от хранително-вкусовата промишленост и др.

Сред акцентите по време на разговорите бяха възможностите за развитие на сътрудничеството, по линия на диверсифициране на доставките на енергийните източници, по-нататъшното развитие на двустранната транспортна и цифрова свързаност, както и потенциала на Черно море като алтернатива на сухопътните транспортни коридори между Европа и Азия.

Двамата обсъдиха организиране на бизнес мисии и участие на потенциални предприемачи и инвеститори в изложения и панаири в България и Грузия.

Стокообменът между България и Грузия през първото тримесечие на 2023 г. достига близо 139 млн. щ. долара.

Споделете